Crack (basecoke): wat je moet weten
Crack of basecoke zijn witte of heldere brokken die cocaïne bevatten. Het wordt gerookt uit een pijpje of ingeademd vanaf aluminiumfolie dat wordt verhit.
In Nederland wordt crack weinig gebruikt. Het wordt vooral onder heroïneverslaafden en daklozen gebruikt.
> Lees hier meer over wat cocaïne is
Hoeveel mensen gebruiken crack?
De meeste mensen die cocaïne gebruiken nemen snuifcocaïne. Een minderheid gebruikt crack. 0,4% van de Nederlanders heeft ooit crack gerookt. 0,1% gaf in 2022 aan dat het afgelopen jaar te hebben gedaan1Dat blijkt uit deze cijfers.
De effecten van crack
Crack is bijna direct na het roken merkbaar. De roes is heel sterk en duurt heel kort. Na ongeveer 20 seconde is het effect alweer voorbij. Het geeft de meeste gebruikers een heel blij en energiek gevoel.
Enkele minuten na het effect komt de kater. De meeste gebruikers voelen zich dan erg depressief. Vaak gaan ze dan snel opnieuw crack roken om de kater weg te halen.
> Lees hier meer over de effecten van cocaïne
De risico’s van crack
Het roken van crack brengt grote risico’s met zich mee voor de gebruikers. Crack roken is veel verslavender dan het snuiven van cocaïne. Ook hebben gebruikers van crack kans op vaste keel- en longproblemen.
> Lees hier meer over de risico’s van cocaïne
Stel een vraag
Crack en de wet
Crack bevat cocaïne en is daarom illegaal in Nederland en bijna alle andere landen. Het staat op Lijst 1 van de Opiumwet en het is dus een harddrug. Alle middelen die op Lijst 1 staan, zijn verboden om te bezitten, te maken, te verhandelen of te vervoeren.
Prijs
Crack kost ongeveer 50 euro per gram. In de praktijk worden vaak bolletjes verkocht voor 5 of 10 euro daar zit dan 0,1 tot 0,2 gram in.