Benzodiazepines: zwangerschap en borstvoeding
Benzodiazepines of benzodiazepinen zijn slaap- en kalmeringsmiddelen. Voorbeelden zijn: oxazepam, diazepam, lorazepam en temazepam. Sommige benzodiazepines zijn mogelijk schadelijk voor een kind dat nog in de moeders buik zit. Vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap. Ook als je borstvoeding geeft, kan je kind er last van krijgen als benzodiazepines worden gebruikt. Overleg met je huisarts en verloskundige als je ze toch gebruikt of wilt gebruiken.
Slaapmedicatie tijdens de zwangerschap: verstandig of niet?
Het gebruik van benzodiazepines tijdens de zwangerschap is nog niet goed genoeg onderzocht. Wel is duidelijk dat gebruik van een benzodiazepine in de laatste maanden van de zwangerschap problemen bij de baby kan geven. Als je dan regelmatig een benzodiazepine gebruikt, kan de baby in die maanden gewend raken aan het middel. Het krijgt dan bij de geboorte ontwenningsverschijnselen (afkickverschijnselen) omdat het nu opeens niets meer van het middel binnenkrijgt. Ontwenningsverschijnselen kunnen dagen of soms langer duren en zijn bijvoorbeeld:
- overgeven;
- trillen;
- een gespannen lijfje;
- overgevoeligheid voor licht, geluid en als je het aanraakt.
Ook kan een baby juist heel slap zijn en moeite hebben met drinken en ademhalen. Dit heet het floppy infant syndroom.
Dit kan ook gebeuren als je kort voor de bevalling een benzodiapzepine gebruikt. Vooral wanneer de dosis hoog is.
Waarschijnlijk zorgen benzo’s er niet voor dat een baby met een ziekte of handicap wordt geboren. Maar dit is niet zeker. Uit sommige onderzoeken kwam wel dat een kind meer kans krijgt op een ziekte of handicap. Uit andere onderzoeken kwam dit niet. Geen benzodiazepines gebruiken is daarom het veiligst. Als je echt benzodiazepines nodig hebt, kun je het beste overleggen met je huisarts. Die kan helpen het veiligste middel te kiezen en je adviseren over hoeveel je kunt gebruiken en hoe vaak.
Benzodiazepines en borstvoeding
Wanneer je borstvoeding geeft en benzodiazepines gebruikt, krijgt je kind dit ook binnen. Het kan daar last van krijgen. Het kan bijvoorbeeld suf worden of slechter gaan drinken en gewicht verliezen. Het is nog niet duidelijk of een kind er ook op latere leeftijd nog last van kan houden.
Bij een deel van de benzodiazepines kun je geen borstvoeding geven als je ze gebruikt. Bij alle benzodiazepines is het beter om geen borstvoeding te geven als je een grote hoeveelheid gebruikt of nog een ander medicijn erbij gebruikt. Als je het middel maar een paar keer of alleen tijdelijk gebruikt, kun je de melk afkolven en wegdoen. Als je vaker benzodiazepines wilt gebruiken, kan het beter zijn om te stoppen met borstvoeding geven. Vraag je verloskundige of huisarts wat voor jouw situatie de beste keuze is.