Combinatie: Alcohol & Antihypertensiva
Of men kan drinken tijdens het gebruik van antihypertensiva hangt af van hoeveel er gedronken wordt. Alcohol heeft een dempende werking op het centrale zenuwstelsel. Sommige antihypertensiva (calciumblokkers en ACE-remers) verwijden de bloedvaten, waardoor het bloed gemakkelijker kan doorstromen. Alcohol heeft net als deze middelen ook een bloedvatverwijdende werking. Veelvuldig en overmatig alcoholgebruik (meer dan 5 glazen per dag) in combinatie met antihypertensiva versterkt het bloeddrukverlagende effect van het medicijn. Hierdoor kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid en een zwak gevoel.
Ook bij het gebruik van een bètablokker of een ACE-remmer in combinatie met alcohol kun je je zwak of duizelig gaan voelen, omdat het de bloedvaten verwijdt en/of de hartslag vertraagt. Ondanks deze nadelige gevolgen hebben meerdere onderzoeken ook aangetoond dat sociaal drinkgedrag (1 à 2 glazen per gelegenheid) geen tot weinig effect heeft op de werking van antihypertensiva. Je kunt dus gerust af en toe een glaasje mee drinken, maar wees alert.
Voor chronische alcoholgebruikers geldt dat plotselinge onthouding van alcohol risico geeft op een zeer hoge bloeddruk. Het gemis aan alcohol heeft als gevolg dat er adrenaline in grote hoeveelheden vrijkomt, hierdoor loopt de bloeddruk sterk op. Het is daarom onverstandig om in één keer te stoppen met alcoholgebruik.
Lees hier meer over alcohol en de bloeddruk