Combinatie: Alcohol & Antibiotica
Alcohol heeft een dempende werking op het centrale zenuwstelsel. Voor een effectieve antibioticumkuur moet je bloedspiegel constant boven een bepaalde waarde zijn. Alcohol en antibiotica worden beiden geheel of gedeeltelijk omgezet in de lever. Alcohol kan de werking van de lever op de korte termijn verminderen, waardoor de afbraak van de antibiotica wordt vertraagd. Hierdoor is de dosis van het medicijn te hoog, wat kan leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid en een gebrek aan energie.
Veelvuldig overmatige alcoholconsumptie (± 6 glazen alcohol per dag) heeft juist het tegenovergestelde effect op de hoeveelheid antibiotica in het lichaam. Als je lichaam vaak alcohol naar binnen krijgt past de lever zich aan om de grotere hoeveelheden hiervan te kunnen verwerken. Het gevolg hiervan is dat ook de antibiotica sneller verwerkt worden, waardoor ze sneller het lichaam verlaten en minder lang werkzaam zijn.
Een enkel glaasje alcohol kan weinig kwaad in combinatie met antibiotica, tenzij de bijsluiter anders aangeeft. Hierop zijn namelijk een paar uitzonderingen. Het is onverstandig om veel te drinken aangezien beide midddelen moeten worden afgebroken door de lever. De lever wordt dan dus extra belast.