Aanhoudende symptomen of klachten na drugsgebruik
Iemand kan na drugsgebruik last krijgen van lichamelijke of mentale klachten. Deze gaan meestal vanzelf weer voorbij. Soms komt het voor dat klachten langer aanhouden. Dan kan het zo zijn dat iemand hulp moet zoeken.
Klachten na drugsgebruik
Angstklachten
Slaapproblemen
Problemen met zien
Depersonalisatie en derealisatie
Medische hulp bij aanhoudende klachten
Let op: Is er dringend gevaar of vertrouw je de situatie niet? Bel dan 112 of ga naar de huisarts.
Klachten na drugsgebruik
Iemand kan last krijgen van klachten in de uren of dagen na het gebruik van (party)drugs zoals XTC/MDMA, cocaïne, speed (amfetamine) en andere middelen. Mensen die drugs hebben gebruikt kunnen zich bijvoorbeeld ziek voelen in de dagen na gebruik. Ze merken dit aan klachten (symptomen) zoals moeheid, misselijkheid, duizeligheid of hoofdpijn. Deze klachten gaan meestal vanzelf weer weg. Het lichaam moet dan even ‘beter worden’ na gebruik.
Vaak ervaren mensen die XTC/MDMA gebruiken een “dip” in de week na gebruik. Ze voelen zich dan somber, depressief of emotioneel. Dit is een bijwerking van XTC omdat XTC ervoor zorgt dat de hoeveelheid serotonine in de hersenen minder wordt. Serotonine is een stofje in de hersenen dat er onder andere voor zorgt dat je je gelukkig kunt voelen en goed kunt slapen.
Niet alleen XTC/MDMA zorgt voor zo’n kater. Veel drugs putten het lichaam uit en kunnen het evenwicht tussen delen van het brein verstoren. Maar de persoonlijke situatie, mentale en fysieke (lichamelijke) gezondheid van de persoon die drugs gebruikt wegen ook mee. Of iemand wel of niet (langdurende) klachten krijgt heeft dus niet alleen te maken met de drug, maar ook de ‘set en setting’. Als iemand bijvoorbeeld in het dagelijks leven angstig is zal die persoon sneller last krijgen van paniek na drugsgebruik. Als iemand een bad trip heeft, is de kans op klachten na gebruik groter.
Heb je klachten na het gebruiken van drugs? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.
> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn
Angstklachten
Angst en paniek komen regelmatig voor na het gebruiken van (party)drugs. Dit gaat vaak samen met lichamelijke klachten, zoals een snel kloppend hart, trekkende spieren of een gevoel van een brok in de keel. Soms kunnen klachten erger voelen als die persoon er regelmatig over nadenkt. Hierdoor gaat iemand bijvoorbeeld meer op seintjes van het lichaam letten. Vaak denken mensen dat ze iets ‘kapot’ hebben gemaakt tijdens het gebruiken. Dit komt eigenlijk nooit voor. Het lichaam is niet kapot maar eventjes uit balans. Toch zorgt dat idee voor angst of bezorgdheid.
> Lees meer over wat te doen bij angst na drugsgebruik of een bad trip
Slaapproblemen
Alcohol, XTC/MDMA en andere drugs hebben invloed op hoe iemand slaapt. Drugs zorgen ervoor dat iemand slechter slaapt. Iemand kan daardoor bijvoorbeeld meer gaan dromen, of ervaart nachtmerries. Dat komt omdat het lichaam slaap probeert in te halen die na drugsgebruik verloren is gegaan. Slaap heeft invloed op veel lichamelijke processen. Daarom kan slechte slaap andere klachten, zoals angst of een ziek gevoel, ook weer erger maken.
Er zijn mensen die slaapverlamming krijgen nadat ze XTC/MDMA hebben gebruikt. Om in slaap te komen heeft je lichaam serotonine nodig. Maar XTC/MDMA heeft invloed op serotonine. Door slechte slaap, stress en op de rug slapen kan er een slaapverlamming ontstaan. Bij een slaapverlamming bevindt iemand zich tussen dromen en wakker zijn in. Hierdoor kan die persoon niet bewegen of praten en het gevoel hebben te dromen met ogen open. Dit kan als vervelend of beangstigend worden ervaren, maar kan verder weinig kwaad.
Problemen met zien
Soms werkt kijken na drugsgebruik niet meer zoals normaal. Iemand ziet alles bijvoorbeeld een beetje verstoord. Mensen beschrijven dit als vlekjes zien, sneeuw of ruis. Het kan voorkomen dat licht en schaduw er anders uitzien dan normaal. Zo zien mensen bijvoorbeeld halo’s (lichtcirkels) of flitsen.
Depersonalisatie en derealisatie
Depersonalisatie voelt alsof iemands lichaam niet meer van die persoon is. Het wordt ook wel beschreven als “jezelf kwijt raken”. Een andere vergelijkbare reactie kan derealisatie zijn. Dan voelt het voor iemand alsof de wereld niet echt is. Men beschrijft dit als het zien van de wereld van “achter glas of als in een droom of film”. Alles voelt wazig. Deze klachten zijn een soort verdediging van het lichaam tegen angst en stress. Mensen die geen drugs hebben gebruikt maar wel veel angst of stress ervaren kunnen deze klachten dus ook hebben. Als je buiten jezelf treedt of de wereld niet echt is komen heftige emoties minder binnen. Zo kan depersonalisatie of derealisatie je beschermen bij een nare gebeurtenis. Na verloop van tijd stopt dit. Het gaat dus bijna altijd vanzelf voorbij.
> Lees meer over hoe je om kunt gaan met depersonalisatie en derealisatie
Medische hulp bij aanhoudende klachten
Soms worden de klachten na drugsgebruik niet minder of zelfs erger. Als klachten na twee weken niet lijken te verbeteren of maar heel langzaam minder worden kan die persoon het beste hulp gaan zoeken. Iemand kan altijd eerst bellen met de Drugs Infolijn. Ook is er het landelijk medisch spreekuur partydrugs. Dit is gratis en telefonisch. Mensen die langdurige klachten hebben na het gebruik van (party)drugs, kunnen telefonisch een afspraak maken op 088-358 29 40.
Iemand kan ook naar de huisarts gaan. Maar bij de Drugs Infolijn merken we dat huisartsen de klachten niet goed herkennen. Soms is iemand al bij een oogarts of neuroloog geweest of krijgt die persoon medicatie. Iemand die langs de huisarts gaat kan dit stuk aan de huisarts laten lezen of vragen of de huisarts met de Drugs Infolijn kan bellen. Wij zijn er ook voor professionals.