Synthetische Cannabinoïden: Risico’s verminderen
Synthetische cannabinoïden zijn gevaarlijk en onvoorspelbaar. Het zijn erg sterke middelen en daardoor kan iemand snel teveel nemen.
Risico’s verminderen
Synthetische cannabinoïden/synthetische cannabis zijn stoffen die in een lab zijn gemaakt en de effecten lijken op cannabis (wiet, hasj). Ze worden ook wel nepwiet, spice, K2 of boze rook genoemd. Maar er zijn veel verschillen tussen synthetische cannabinoïden en cannabis. Dit betekent dat er ook andere bijwerkingen en risico’s zijn.
> Lees hier wat je moet weten over synthetische cannabinoïden
Synthetische cannabinoïden zorgen veel vaker voor meer vervelende bijwerkingen dan cannabis. Mensen kunnen er duizelig en misselijk van worden of gaan overgeven. Verwarring, angst en paniek komen ook vaak voor.
Er zijn ook een aantal risico’s. Zoals een gevaarlijk hoge hartslag/bloeddruk, hallucinaties of epileptische aanvallen. De kans op overdosis is bij synthetische cannabinoïden groot. Dit komt omdat ze vaak heel sterk zijn. Dit betekent dat iemand van heel weinig al heel veel effecten krijgt. Een overdosis is gevaarlijk, mensen zijn erdoor overleden. Synthetische cannabinoïden kunnen ook sterk verslavend werken.
Iemand kan toch besluiten om synthetische cannabinoïden te gebruiken. Die persoon kan een aantal dingen doen om de kans op risico’s te verminderen.
Risico’s verminderen tijdens gebruik
‘Gewone’ cannabis gebruiken
Mensen die op zoek zijn naar een effect dat lijkt op cannabis, kunnen beter cannabis gebruiken. Synthetische cannabinoïden hebben andere, onvoorspelbare effecten, zijn sterker en geven meer kans op serieuze risico’s.
Synthetische cannabinoïden worden meer in het buitenland gebruikt. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Meestal omdat mensen geen cannabis kunnen krijgen, maar wel naar dat effect op zoek zijn. De risico’s van synthetische cannabinoïden zijn echter anders en groter dan die van cannabis.
> Lees hier meer over de risico’s van cannabis
Cannabis is in Nederland te koop in de coffeeshop. Ook weten hulpdiensten bij cannabis beter wat ze moeten doen als het mis gaat. Daarom kan iemand beter gewone cannabis gebruiken in plaats van synthetische.
Laag doseren
Een hoge dosis betekent meer kans op risico’s. Bovendien kan iemand met synthetische cannabinoïden makkelijk overdoseren. Een zo laag mogelijke dosis verkleint dit risico.
Als iemand er niks van voelt, kan die persoon op een andere dag een iets hogere dosis proberen. Het is onverstandig om op hetzelfde moment bij te nemen. Want de effecten (en de bijwerkingen/risico’s) kunnen zich gaan opstapelen.
Niet combineren
Middelen combineren vergroot altijd de risico’s van beide middelen. Synthetische cannabinoïden zijn bovendien erg onvoorspelbaar. Combineren maakt het extra onvoorspelbaar en gevaarlijk. Daarnaast is het niet duidelijk welke combinaties gevaarlijk kunnen zijn.
Gebruik alleen als je je lichamelijk en psychisch goed voelt
Gevoelens, gedachten en gezondheid hebben invloed op de werking van een middel. Het is daarom onverstandig om drugs te gebruiken als iemand zich slecht voelt, zorgen maakt of last heeft van psychische of lichamelijke klachten.
Heb je vragen over synthetische cannabinoïden? Of maak je je zorgen over je eigen gebruik of dat van iemand anders? Bel met de Drugs Infolijn: 0900-1995 (10ct/min).
Gebruiken op een veilige plek met vertrouwde mensen
Een veilig gevoel is belangrijk. Het heeft invloed op de ervaring van een drug. Iemand kan synthetische cannabinoïden bijvoorbeeld beter gebruiken thuis met vrienden dan op een feest met vreemden. Zo is de kans kleiner dat iemand zich angstig, alleen of in paniek zal voelen. Als er toch angst ontstaat, kan een vertrouwd persoon beter helpen.
Niet gebruiken als iemand gevoelig is voor psychoses
Synthetische cannabinoïden kunnen een psychose veroorzaken (triggeren). Vooral als iemand er gevoelig voor is. Iemand is er gevoelig voor als de persoon zelf of een familielid eerder een psychose heeft gehad. Maar als dit niet zo is, betekent het niet dat je niet psychosegevoelig kan zijn.
Een nuchter iemand uitnodigen bij gebruik (een tripsitter)
De optie om hulp te kunnen vragen geeft een veilig gevoel. Een persoon die nuchter is kan dat het beste. Zo kan een nuchtere tripsitter steun bieden bij negatieve effecten. Of helpen bij gevaar. Bijvoorbeeld door iemand naar de huisartsenpost te brengen als er iets misgaat. Of 112 bellen.
De kater verminderen
Mensen die synthetische cannabinoïden hebben gebruikt omschrijven dat ze de dag erna flink last kunnen krijgen van een kater. Iemand kan last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, een droge mond en erg moe zijn. Hier zijn een aantal dingen die iemand kan doen om deze kater te verminderen.
Genoeg water drinken
Een droge mond en dorst is een teken van uitgedroogd zijn. Drink genoeg water de dagen na gebruik. Water helpt ook tegen hoofdpijn en misselijkheid.
Rusten en slapen
Iemand kan het beste de dag na gebruik vrijhouden. De kater kan het lastig maken om bijvoorbeeld goed te concentreren tijdens werk, studie of autorijden. Uitrusten is het beste dat iemand kan doen.
Geen synthetische cannabinoïden nemen bij craving
Kort na gebruik kan iemand last van craving krijgen. Craving betekent trek, en verwijst naar een sterke behoefte om meer te gebruiken. Craving wordt vanzelf minder. Iemand kan dus beter niet opnieuw gebruiken om ervanaf te komen.
Veelgestelde vragen
Zijn synthetische cannabinoïden verslavend?
Mensen raken makkelijker verslaafd aan synthetische cannabinoïden dan aan ‘gewone’ cannabis. Iemand kan ontwenningsverschijnselen krijgen (afkickverschijnselen). Dit zijn klachten die starten na stoppen met gebruiken. Zoals niet meer kunnen slapen of eten, extreem zweten of plotseling van emotie veranderen (stemmingswisselingen). Deze ontwenning kan een stuk heftiger zijn dan die van normale cannabis1Zoals te lezen is in dit onderzoek: Craft S, Ferris JA, Barratt MJ, Maier LJ, Lynskey MT, Winstock AR, Freeman TP. Clinical withdrawal symptom profile of synthetic cannabinoid receptor agonists and comparison of effects with high potency cannabis..
Wat kan ik doen tegen de risico’s op lange termijn?
Er is weinig bekend over mogelijke schadelijke effecten op lange termijn. Wel geldt altijd: hoe minder vaak en veel iemand gebruikt, hoe kleiner de kans op schadelijke lange termijn effecten.
Sommige mensen delen online hun ervaringen. Bij langdurig gebruik geven mensen soms aan dat ze last krijgen van geheugenverlies. Of dat ze geen emoties en motivatie meer voelen (emotioneel afgevlakt). Mensen die dagelijks gebruiken kunnen last krijgen van (heftige) ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met gebruik. Bij zulke klachten is het goed om professionele hulp te zoeken.
Hoe herken je synthetische wiet (spice/nep wiet/vervuilde wiet)?
Heel soms is ‘normale’ cannabis vervuild met synthetische cannabinoïden. In zeldzame gevallen ook bij cannabis dat uit een coffeeshop komt. Deze vervuiling kan iemand niet zien of ruiken.
Je kan online of bij smartshops tests kopen (bijv. EZ test) waarmee je kan checken of wiet vervuild is met synthetische cannabinoïden.
Denk je dat je vervuilde cannabis hebt gebruikt? Dan kun je bellen met de Drugs Infolijn (0900-1995).