single.php
. . . 3-MMC 3-MMC: combinatiegebruik

3-MMC: combinatiegebruik

3-MMC: combinatiegebruik

Soms combineren mensen 3-MMC met medicijnen, alcohol of andere drugs. De kans op vervelende bijwerkingen of het nodig hebben van medische hulp is dan groter. Omdat 3-MMC nog een nieuw middel is zijn veel risico’s ook nog niet bekend. 

Wat de risico’s zijn van het gebruiken van 3-MMC hangt af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld of iemand (psychisch) gezond is tijdens het gebruik of herstellende is van de griep of een ontsteking. Maar ook hoe veel en hoe vaak iemand 3-MMC gebruikt is belangrijk. Veel en vaak gebruiken vergroot de risico’s.

3-MMC combineren maakt de risico‘s nog groter. Combineren kan onvoorspelbare effecten geven en vervelende bijwerkingen. Ook kan het zorgen voor (levens)gevaarlijke situaties. Hieronder lees je de risico’s van een aantal combinaties. Heb je vragen over een combinatie die er niet tussenstaat? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met je mee. 

⚠️ Let op: sinds het verbod op 3-MMC zit er heel vaak wat anders in drugs verkocht als 3-MMC . Er zitten dan vervuilingen in, in plaats van 3-MMC. Bijvoorbeeld 2-MMC, 3-CMC en dimethylpentylon. Alleen een lab kan bepalen wat er in een poeder zit. Mensen kunnen dit anoniem en (vaak) gratis laten testen. Op drugs-test.nl lees je daar meer over.

3-MMC en alcohol

Er is bijna niks bekend over de risico’s van de combinatie van alcohol en 3-MMC. Er is namelijk (bijna) nog geen onderzoek naar gedaan. Daarom kan het zijn dat er nog meer en misschien wel grotere risico’s zijn die nu bekend zijn. De risico’s van de combinatie van alcohol en 3-MMC die bekend zijn, zijn groter dan de middelen los. 

Hoofdpijn, misselijkheid of agressie: Alcohol en 3-MMC kunnen zelf zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid of (soms) agressie. Gecombineerd komen deze bijwerkingen sneller voor.

Sneller uitdrogen: Zowel alcohol als 3-MMC zorgen ervoor dat iemand uitdroogt. De combinatie versnelt dit. 

Hartproblemen: De combinatie kan zorgen voor een extra belasting van het hart en de bloedvaten. Hierdoor kan iemand bijvoorbeeld last krijgen vaneen (te) hoge bloeddruk krijgen of hartkloppingen.

Sneller te veel nemen of overdoseren: De ontremming van alcohol kan er ook voor zorgen dat iemand meer gaat drinken of meer 3-MMC gaat gebruiken. Hoe meer iemand gebruikt van alcohol of 3-MMC hoe groter de risico’s. De kans op overdosering neemt dan toe. Daarom kan deze combinatie dus ook gevaarlijk zijn.

Sneller over grenzen heen gaan: Iemand kan onder invloed van 3-MMC dingen doen die hij of zij nuchter niet zou doen. Dit kan ook gebeuren tijdens seks. Iemand kan dan ook bijvoorbeeld sneller kiezen voor onveilige seks. 

Kater: Na het gebruiken van 3-MMC ervaren de meeste mensen een kater. Iemand die alcohol heeft gedronken bij de 3-MMC heeft vaak een (veel) heftigere kater.

3-MMC en antidepressiva

Niet alle risico’s van de combinatie van antidepressiva en 3-MMC zijn bekend. Dit komt omdat er geen onderzoek naar gedaan is. Het zou dus kunnen zijn dat er risico’s zijn die we niet weten. Er zijn verschillende soorten antidepressiva. Van sommigen van deze is wel bekend dat ze (levens)gevaarlijk kunnen zijn in combinatie met middelen zoals 3-MMC. Dit gaat om de tricyclische antidepressiva (TCA) zoals Amitriptyline en MAO-remmers zoals Nardil (Fenelzine) en Parnate (Tranylcypromine). 

Iemand die SSRI’s gebruikt zoals Citalopram (Cipramil), Fluoxetine (Prozac), Paroxetine (Seroxat), Sertraline (Zoloft) of Vortioxetine (Brintellix), loopt waarschijnlijk minder extra risico’s. Toch zijn er een aantal risico’s:

Meer (gevaarlijke) bijwerkingen: Er is bekend wat voor bijwerkingen antidepressiva en 3-MMC kunnen geven. Dit zijn onder andere: hoofdpijn, misselijkheid, droge mond, duizeligheid, verwarring en moeite met plassen. Maar ook hartproblemen kunnen een bijwerking zijn van antidepressiva1Zoals te lezen is in dit artikel. 3-MMC kan ook hartproblemen veroorzaken2Zoals te lezen is in dit artikel. Als iemand dit soort bijwerkingen heeft van de medicijnen, kunnen deze worden versterkt als die persoon ook 3-MMC gebruikt. De bijwerkingen stapelen dan op en versterken elkaar. Iemand kan niet zomaar stoppen met antidepressiva, omdat die persoon dan last kan krijgen van heftige ontwenningsverschijnselen

Verstoring van antidepressiva: Daarnaast is 3-MMC een middel dat sterke katers kan veroorzaken. Iemand voelt zich dan somber, moe, angstig, emotioneel of depressief. Als iemand antidepressiva gebruikt omdat die persoon niet goed in zijn of haar vel zit, kan drugsgebruik deze klachten verergeren. Een 3-MMC kater kan ervoor zorgen dat de verbetering die iemand heeft door medicijnen en therapie, weer terug wordt gedraaid. Ook is de kans op een minder prettige ervaring groter als iemand zich niet helemaal goed voelt, de set en setting hebben namelijk ook invloed op de werking van de drug.

Slecht slapen: 3-MMC zorgt ervoor dat iemand slechter slaapt. Iemand die antidepressiva krijgt om beter te kunnen slapen, kan hier nog meer last van krijgen. 3-MMC gebruiken kan dus de werking van antidepressiva verstoren. De klachten waarvoor iemand antidepressiva gebruikt kunnen dus terugkomen of erger worden door drugsgebruik. Het kan dan bijvoorbeeld voor een arts of behandelaar moeilijk zijn om te bepalen of de dosis van de antidepressiva goed is. 

Overdosering doordat 3-MMC minder goed werkt: 3-MMC werkt waarschijnlijk een beetje op serotonine. Serotonine is een stofje in de hersenen waarop antidepressiva ook effect hebben. Het zou kunnen zijn dat een antidepressivum de werking van 3-MMC vermindert of onderdrukt. Hierdoor kan iemand denken om meer te nemen om de prettige effecten te voelen en daardoor overdoseren. Daarnaast bestaat de kans dat iemand die veel 3-MMC neemt het risico loopt op het serotonine-syndroom. Even kort stoppen met het nemen van antidepressiva werkt niet om de effecten wel goed te voelen of dit risico te verkleinen. Daarvoor moet iemand een aantal weken gestopt zijn. Dit kan alleen in overleg met een arts. 

Heb je vragen over 3-MMC combineren met andere drugs of medicijnen? Of heb je klachten na het combineren? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of email

3-MMC en paracetamol of ibuprofen

Er is geen onderzoek gedaan naar de combinatie 3-MMC en paracetamol of ibuprofen. Maar waarschijnlijk is het niet gevaarlijk, en is het te vergelijken met XTC en paracetamol en XTC en ibuprofen

Niet merken dat er iets aan de hand is: Als iemand hoofdpijn krijgt tijdens 3-MMC gebruik, is het riskant om paracetamol of ibuprofen te gebruiken. De hoofdpijn kan namelijk een signaal zijn van het lichaam dat er iets mis is, zoals oververhitting of een watervergiftiging in het ergste geval. Deze medicijnen kunnen deze signalen onderdrukken, waardoor iemand doorgaat met gebruiken terwijl die persoon juist zou moeten stoppen. 

Iemand die 3-MMC gebruikt heeft en een pijnstiller echt niet kan uitstellen kan het beste paracetamol nemen en geen 3-MMC meer gebruiken. Heb je zeer heftige hoofdpijn of ook andere klachten? Neem dan contact op met medische hulp. Overleg bijvoorbeeld met een huisarts of de spoedeisende hulp.

Buikpijn en andere klachten: Ibuprofen moet ingenomen worden met eten. Maar door 3-MMC eet iemand vaak weinig of niet. Iemand die dan ibuprofen gebruikt kan last krijgen van de maag en darmen, maar ook van duizeligheid of (meer) hoofdpijn. Meer 3-MMC daarbij gebruiken kan deze klachten erger maken. 

3-MMC en antibiotica

Het is niet bekend of het gevaarlijk is om 3-MMC gebruiken tijdens antibiotica (zoals amoxicilline, doxycycline, nitrofurantoïne of flucloxacilline.) Hier is geen onderzoek naar gedaan. 

Antibiotica werkt slechter of niet: Het is over het algemeen onverstandig om drugs te gebruiken tijdens een antibioticakuur. Deze kuur zorgt ervoor dat een ontsteking of besmetting (zoals een SOA of lyme) sneller geneest. Drugsgebruik maakt het lichaam zwakker, waardoor de kuur slechter of helemaal niet meer zou kunnen gaan werken3Zoals voor XTC/MDMA te lezen is in dit onderzoek. Hierdoor blijft iemand langer last houden van de ontsteking of andere aandoening. 

Meer bijwerkingen: Ook kan iemand last hebben van bijwerkingen door de antibiotica. Dit zijn klachten zoals misselijkheid, duizeligheid of buikpijn. Deze bijwerkingen kunnen erger worden als iemand ook 3-MMC of andere middelen gaat gebruiken. 

3-MMC en speed, coke of XTC

Gevaarlijk voor het hart: Het kan gevaarlijk zijn om 3-MMC met andere partydrugs zoals XTC, speed of cocaïne te combineren. Deze middelen zorgen los al voor extra druk op het hart en de bloedvaten. Samen maken ze de bloeddruk nog hoger. 

Angst en onrust: Iemand kan sneller last krijgen van onrust en angst of paranoïde gedachten dan wanneer die persoon de middelen los zou gebruiken. 

Meer kans op bijwerkingen: Partydrugs zoals speed, coke of XTC zorgen ervoor dat iemand warmer wordt en uitdroogt. Als iemand 3-MMC combineert met deze drugs, zal dit waarschijnlijk erger worden. Ook zal een kater heftiger zijn dan als iemand de middelen los zou gebruiken. Mensen die deze middelen combineren lopen ook een grotere kans om medische hulp nodig te hebben. 

Verder is er nooit onderzoek gedaan naar de combinatie tussen 3-MMC en andere partydrugs. Het kan dus onvoorspelbaar zijn wat er gaat gebeuren. Wel is duidelijk dat er vervelende bijwerkingen kunnen ontstaan door 3-MMC te combineren met andere drugs4Zoals te lezen is in dit onderzoek (pdf)

3-MMC en GHB

Er is maar weinig bekend over de combinatie van 3-MMC en GHB. Mensen die overlijden door drugscombinaties wordt vaak niet gemeld. Bij 3-MMC en GHB is het duidelijk dat er in ieder geval één iemand overleden is5Zoals te lezen is in dit onderzoek..

Grotere kans op medische hulp: mensen die GHB combineren lijken een stuk sneller medische hulp nodig te hebben dan bij andere combinaties6Zoals te lezen is in dit onderzoek (Monitor drugsincidenten).

Sneller te veel nemen: Het grootste risico lijkt te zijn dat iemand minder van de GHB voelt door de 3-MMC. Als iemand hierdoor meer GHB gaat nemen, kan het zijn dat die persoon sneller ‘out’ gaat. Ook als de 3-MMC uitwerkt terwijl er nog veel GHB in iemands lichaam zit, kan dit gebeuren. Het is ook andersom zo: als iemand minder merkt van de 3-MMC door de GHB, kan iemand te veel 3-MMC nemen. Hierdoor is er een grotere kans op vervelende bijwerkingen, zoals angst en hartkloppingen. 

3-MMC en hasj/wiet

Er is maar weinig bekend over de combinatie tussen 3-MMC en cannabis (hasj of wiet). Maar mensen die cannabis met andere stimulerende drugs combineren lopen wel een aantal bekende risico’s. 

Hoge of onregelmatige hartslag: Zo kan de hartslag hoog of onregelmatig worden en kan iemand sneller last krijgen van gevoelens van angst of paniek.  

Minder voelen van 3-MMC: Ook zijn er mensen die zeggen dat wiet of hasj ervoor zorgt dat ze de 3-MMC minder voelen. Hierdoor kan iemand meer 3-MMC gaan nemen, waardoor de risico’s toenemen. 

3-MMC en benzo’s

Er is geen onderzoek gedaan naar de risico’s van 3-MMC combineren met benzo’s. 

Minder voelen van 3-MMC: Het is wel duidelijk dat benzodiazepines de effecten van andere stimulerende middelen zwakker maakt. Iemand zal dus minder merken van 3-MMC als die persoon ook tegelijkertijd een benzo gebruikt. Hierdoor kan het zijn dat iemand meer 3-MMC gaat nemen, waardoor de kans op bijwerkingen toeneemt. 

Minder voelen van benzo’s: 3-MMC werkt een stuk korter dan de meeste benzo’s. Als iemand veel benzo’s heeft gebruikt en veel 3-MMC dan werkt de 3-MMC sneller uit. De benzo’s kunnen dan steeds heftiger gaan werken. Dit kan (levens)gevaarlijk zijn. Zeker als iemand ook alcohol heeft gedronken. 

Problemen met ademhaling: 3-MMC zorgt ervoor dat iemand meer zuurstof verbruikt, daardoor gaat iemand sneller ademhalen. Benzodiazepines zorgen voor een verlaagde ademhaling. Hierdoor kan het zelfs gebeuren dat iemand te weinig zuurstof krijgt en in coma raakt of overlijdt. 

3-MMC en poppers

Er is bijna niks bekend over de combinatie poppers en 3-MMC. Het is dus niet duidelijk hoe gevaarlijk precies de combinatie is naast de bekende risico’s van poppers en de risico’s van 3-MMC zelf. Het enige dat bekend is zijn hartproblemen: 

Hartproblemen: Poppers verlagen de bloeddruk, terwijl 3-MMC de bloeddruk verhoogt. Dit zou kunnen zorgen voor hart- en vaatproblemen omdat het hart en de bloedvaten zwaar worden belast.

3-MMC en kamagra/Viagra

Bloed kan niet meer uit de penis: 3-MMC en kamagra (sildenafil) veranderen allebei de bloeddruk. Kamagra verlaagt de bloeddruk en 3-MMC maakt hem juist hoger. Dit kan vervelend zijn omdat iemand dan juist geen stijve penis meer kan krijgen. Maar er zijn grotere risico’s. Bijvoorbeeld als het bloed niet meer uit de penis kan (priapisme). Dit kan zeer pijnlijk zijn en iemand moet dan direct medische hulp zoeken.

Hartproblemen: Ook kan de combinatie zorgen voor een hele hoge of juist hele lage bloeddruk. Dit kan gevaarlijk zijn en bijvoorbeeld zorgen voor flauwvallen of hartproblemen. 

Meer risico bij hartklachten: Mensen die al last hebben van hartklachten lopen meer risico op ergere klachten.

> Lees hier meer over Kamagra en drugs

3-MMC en ketamine

Het is niet onderzocht of er risico’s zijn door 3-MMC met ketamine te combineren. Er kunnen risico’s zijn die nu niet bekend zijn. Hieronder staat wat we wel weten.

Hogere bloeddruk: Zowel 3-MMC als ketamine kunnen de bloeddruk verhogen. Bij ketamine is dit vooral bij hogere doseringen het geval. 

Misselijkheid: Iemand kan misselijk worden van deze middelen, en de combinatie zal waarschijnlijk de kans op misselijkheid groter maken. 

Sneller overdoseren op ketamine (k-hole): Daarnaast kan de 3-MMC iemand het idee geven nog scherp te zijn, terwijl die persoon zwaar onder invloed is van ketamine. Als die persoon dan meer ketamine neemt, kan hij of zij ongewild overdoseren of in een k-hole terecht komen. 

Stel een vraag

Heb je een vraag over 3-MMC combeneren met andere drugs of medicijnen? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven