Waaraan kun je zien/merken dat je kind blowt?
Het is niet altijd te merken als iemand geblowd heeft. Maar aangezien blowen effect op het gedrag en het lichaam heeft zou je wel kunnen merken dat je kind anders is/doet dan normaal.
Denk bijvoorbeeld aan de volgende effecten van hasj en wiet:
- Hij/ zij ruikt naar cannabisrook.
- Hij/ zij gedraagt zich anders dan normaal (ontspannen, ongeïnteresseerder, vrolijker, slomer, etcetera. )
- Hij/ zij heeft rode ogen.
- Ook kan het zijn dat je kind zich niet zo goed kan concentreren en het kortetermijngeheugen niet goed werkt: hij/ zij vergeet bijvoorbeeld wat er net door iemand gezegd is.
Wanneer je kind lang en regelmatig gebruikt en afhankelijk raakt van blowen, kan het zijn dat zijn/ haar gedrag daardoor ook verandert. Zijn/ haar interesse in andere zaken dan blowen kan dan minder worden. Schoolresultaten kunnen ook verslechteren door veel blowen.
Je zou dus wat dingen aan hem/ haar kunnen zien als hij/ zij kort daarvoor heeft geblowd, maar dat hoeft niet altijd merkbaar te zijn. Bovendien kunnen bovengenoemde kenmerken ook andere oorzaken hebben (puberteit, verliefdheid of andere emoties). Maar als hij/ zij vaker en regelmatiger blowt zijn er meestal wel duidelijkere veranderingen (zoals hierboven genoemd) in het gedrag zichtbaar.
Maak je je zorgen over je eigen kind of dat van iemand anders? Neem dan contact op met ons. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.
> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn
De beste manier om erachter te komen of je kind blowt is door een gesprek met hem/ haar aan te gaan. De kans dat een kind openheid van zaken geeft wordt meestal groter:
- Als je niet dreigt met straf.
- Als je laat merken dat je hem of haar niet afwijst als er sprake is van drugsgebruik.
- Als je een goed moment uitkiest om te praten: doe het liever niet als er weinig tijd en een slechte sfeer is.
- Als je interesse probeert te tonen voor je kind en zijn/ haar ervaringen. Dit kun je doen zonder het experimenteren goed te keuren.
Het is mogelijk dat een kind van schrik direct in de ontkenning schiet. Je kunt dan ook voorstellen om een andere keer verder te praten.