Cocaïne: Risico’s
Het gebruik van cocaïne is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Deze tips kunnen het risico van gebruik van cocaïne verkleinen.
Korte termijn risico’s van cocaïne:
- Men kan wantrouwig, verward of angstig worden. Iemand kan opgefokt raken of agressief worden.
- Problemen met hart en bloedvaten
- Bijvoorbeeld hartritmestoornissen, een hartinfarct of een beroerte. Veel en vaak gebruiken vergroot het risico hierop, net als het combineren van cocaïne met andere drugs of met alcohol.
- Uitputting, vermoeidheid
- Depressieve gevoelens na gebruik.
- Leeg, ‘katerig’ gevoel na gebruik (zeker als daarbij alcohol is gedronken).
- Door cocaïne word je vaak overmoedig en prikkelbaar en soms zelfs agressief. Risico’s kun je minder goed inschatten. Daarom is cocaïne in het verkeer levensgevaarlijk.
Waar moet iemand op letten bij gebruik?
- Combineer niet met andere drugs of alcohol. Dit geeft extra risico’s.
- Gebruik alleen als je je lichamelijk en psychisch goed voelt.
Lange termijn risico’s en bijwerkingen:
Verzwakking van het lichaam
Cocaïne vermindert de eetlust en kan voor slapeloosheid zorgen als iemand vaak gebruikt. Te weinig rust en (gezond) eten verminderen de weerstand, waardoor je sneller ziek kunt worden.
Psychoses
Bij een psychose verlies je het contact met de werkelijkheid. Je ziet en hoort dingen die er niet zijn. Bij mensen die aanleg hebben voor een psychose, (omdat het in hun familie voorkomt) kan het gebruik van cocaïne een psychose oproepen. Je kunt ook een psychose krijgen als je veel gebruikt zonder dat je die aanleg hebt.
Beschadiging van de neus
Bij regelmatig snuiven kan het neusslijmvlies geïrriteerd en zelfs beschadigd raken. Iemand kan steeds verkouden zijn en vaak bloedneuzen krijgen. Reuk, geur en smaak worden slechter.
Verslaving
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend. Je krijgt geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Regelmatig cocaïne gebruiken kan wel snel leiden tot geestelijke afhankelijkheid. Je hebt dan het gevoel niet meer zonder te kunnen. Bijna 13% van de uitgaanders tussen de 16 en 35 jaar die het afgelopen jaar cocaïne hebben gebruikt, zegt te hunkeren naar cocaïne na gebruik1. Iemand die deze ‘craving‘ ervaart, loopt een groter risico om verslaafd te raken aan coke.
Wanen
Als mensen vaak en veel gebruiken kunnen ze waanvoorstellingen krijgen. Deze geven vaak weer angst en paniek. Achterdocht (‘paranoia’ ) kan omslaan in agressie. Wie vaak cocaïne gebruikt, kan het gevoel krijgen dat er beestjes onder de huid zitten. Diegene krijgt jeuk, en krabt zich soms tot bloedens toe.
Bekijk ook de video 10 dingen die je moet weten over cocaïne.
- Zoals te lezen is in Het Grote Uitgaansonderzoek 2023 ↩︎