Kan iemand gedwongen worden opgenomen?
Iemand die verslaafd is aan drugs of psychische problemen heeft kan gedwongen worden opgenomen. Dit kan alleen als die persoon een gevaar is voor zichzelf of zijn of haar omgeving. Een gedwongen opname is vaak ook nog geen oplossing voor de problemen die de persoon heeft.
Wanneer kan iemand gedwongen worden opgenomen in een kliniek?
Bij een noodsituatie kan iemand worden opgenomen. De huisarts moet dit regelen. Iemand kan daarna worden opgenomen als de rechter of burgemeester dit heeft bepaald. Het is namelijk heel heftig voor iemand om gedwongen te worden opgenomen. In 2020 is er een nieuwe wet gekomen die bepaalt dat iemand verplicht kan worden opgenomen als op z’n minst één van deze situaties het geval is:
- De persoon zichzelf of anderen in levensgevaar brengt, psychische schade doet, zichzelf ernstig verwaarloost, eigen ontwikkeling of die van een ander ernstig verstoort
- De veiligheid van de persoon bedreigd wordt
- De persoon zich zo vervelend gedraagt dat andere mensen agressief worden
- De veiligheid van andere mensen of spullen in gevaar is
Ook moet de verplichte zorg nut hebben. Het moet de enige manier zijn om de problemen op te lossen. Ook mag de heftigheid van de opname niet erger zijn dan het probleem.
Is een gedwongen opname een oplossing voor het probleem?
Iemand kan dus tegen zijn of haar zin worden behandeld. Als die persoon verslaafd is aan alcohol of andere drugs kan die worden verplicht om af te kicken. Maar een gedwongen opname hoeft niet altijd in een afkickkliniek te zijn. Iemand kan ook bijvoorbeeld thuis behandeld worden. Dit heet een ambulante behandeling. Ook kan die persoon verplicht medicijnen krijgen.
Een gedwongen opname is altijd maar een tijdelijke oplossing. Het moet ervoor zorgen dat het gevaar verdwijnt. Als de dokter bepaalt dat de opgenomen persoon niet gevaarlijk meer is, kan die persoon de opname stoppen. Dit hoeft niet te betekenen dat de psychische problemen of de verslaving voorbij zijn. Als de persoon na de gedwongen behandeling hulp weigert is er kans dat er opnieuw problemen ontstaan. Als de persoon dan geen gevaar meer vormt kan die hulp weigeren. Dit kan een teleurstelling zijn voor de vrienden of familie. Er is ook hulp voor vrienden en familie van mensen met een verslaving.
Wat moet ik nu doen?
Als er nu direct gevaar is, bel dan 112. De politie of ambulance kan dan contact opnemen met de crisisdienst.
Mochten de klachten niet gevaarlijk genoeg zijn maar maakt u zich wel ernstig zorgen? Neem dan contact op met de gemeente.
Blijf in contact met de persoon waar u zich zorgen over maakt. Kijk hier voor manieren om om te gaan met een verslaafd persoon.