single.php
. . . Gezondheid Injecteren (spuiten/slammen): risico’s verminderen

Injecteren (spuiten/slammen): risico’s verminderen

Injecteren (spuiten/slammen): Risico’s verminderen

Drugs injecteren geeft veel risico’s. Meer risico’s dan bijvoorbeeld drugs snuiven of slikken. De grootste risico’s zijn verslaving en een overdosis.

Let op: Injecteren (spuiten/slammen) is geen manier om zomaar mee te experimenteren. De kans dat iemand verslaafd raakt aan door drugs te injecteren is erg groot. De gevolgen van een verslaving zijn vaak erg heftig voor iemand die het gebruikt, maar ook voor zijn of haar omgeving.

Deze informatie is bedoeld voor mensen die al drugs injecteren.

Risico’s van injecteren

Bij injecteren gebruikt iemand een naald om een middel in te spuiten. Dit kan in de ader (intraveneus), in de spieren (muscling/intramusculair) of onder de huid (skin popping). Heroïne en cocaïne zijn voorbeelden van drugs die worden geïnjecteerd. 

In de chemsex scene heeft injecteren een andere naam: Slamming. Crystal meth (methamfetamine, Tina), speed (amfetamine) en ketamine zijn voorbeelden van drugs (chems) die in deze setting worden ‘geslamd’. Ook komen designer drugs (‘research chemicals’, NPS) zoals 3-MMC of 3-CMC voor. 

> Kijk voor meer informatie over slammen op deze pagina van chemsex.nl

Injecteren heeft veel risico’s. Het is de meest verslavende manier om drugs te gebruiken. Ook is er een groter risico op overdosis, beschadiging aan bloedvaten en infectieziekten (bijv. HIV of Hepatitis B/C). 

Risico’s verminderen bij injecteren

Laag doseren

Een overdosis komt vaker voor bij injecteren dan bij andere manieren van drugs gebruiken, zoals slikken of snuiven. Iemand maakt de kans op een overdosis kleiner als die persoon een lagere dosis neemt. Het is verstandig om zelf een spuit klaar te maken, en dit niet door iemand anders te laten doen. Op die manier weet iemand zeker hoeveel hij of zij neemt.

Als iemand regelmatig gebruikt, kan het zijn dat een lage dosis ‘niet werkt’. Dit betekent dat iemand tolerantie heeft opgebouwd tegen de gewenste effecten. Een persoon bouwt echter geen tolerantie op tegen de risico’s van meer nemen. Of van een overdosis.

Niet combineren

Combineren is gevaarlijk en onvoorspelbaar. Verschillende drugs of medicijnen door elkaar gebruiken vergroot de risico’s van alle middelen. De kans op een (levens)gevaarlijk ongeluk wordt veel groter. 

Drugs laten testen

Het is bij injecteren belangrijk om te weten wat iemand gebruikt. Iemand gebruikt dan alleen de drug die ze willen gebruiken en geen vervuilingen. Maar ook om nauwkeuriger te zijn met de dosering. Iemand kan alleen zeker weten wat er in de drugs zit door het te laten testen. Dit kan anoniem bij de testservice.

> Kijk hier voor een testlocatie bij jou in de buurt

Alleen injecteren met iemand anders erbij

Om de risico’s van injecteren te verminderen, is het belangrijk om niet alleen te injecteren. Iemand anders kan hulp bieden als dat nodig is. Of hulpdiensten bellen.

De volgende tips gaan over hoe iemand het beste het injecteren kan uitvoeren. Lees na het lezen van die tips verder in deze gids (PDF).

Niet in slagaders injecteren

Een slagader raken is levensgevaarlijk. Dit maakt in de ader (intraveneus) injecteren extra gevaarlijk. Iemand kan slagaders herkennen als aders die dieper liggen, met een roodachtige kleur. 

Nieuwe en schone naalden gebruiken

Naalden zijn alleen scherp als ze voor het eerst worden gebruikt. Ook kan iemand sneller een ontsteking krijgen als hij of zij een naald nog een keer gebruikt. 

Naalden niet delen met anderen

Naalden delen vergroot het risico op infectieziektes zoals HIV of hepatitis B/C. Als iemand altijd een eigen naald gebruikt, bestaat dit risico niet. 

De plek waar iemand spuit goed schoonmaken (ontsmetten)

Door de insteekplaats te ontsmetten voorkomt iemand allerlei ontstekingen. Ook krijgt de persoon hierdoor minder snel een abces. Abcessen zijn met pus gevulde holtes en moeten door een arts worden behandeld. 

Alleen injecteren als iemand zich goed voelt

Injecteren is enorm verslavend. Hoe groot de kans is dat iemand verslaafd raakt, verschilt per persoon. De omgeving (setting) en de lichamelijke en psychische eigenschappen van de persoon zelf (set) kunnen veel invloed hebben. Twee voorbeelden:

  • Iemand met een goede psychische/fysieke gezondheid en een prettige omgeving raakt minder snel verslaafd.
  • Een persoon die een vervelende periode doormaakt, mentaal niet fit is en alleen met mensen omgaat die drugs gebruiken, loopt een groter risico op verslaving.

Naast verslaving worden andere risico’s ook groter bij de verkeerde set en setting. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden voor gebruik. 

> Lees hier meer over hoe set en setting meespelen in de invloed van drugsgebruik

Hulp zoeken

Soms lukt het niet meer om te stoppen met drugsgebruik. Dit hoeft iemand niet alleen te doen. Professionele hulp kan het verschil maken. Iemand kan de eerste stap zetten door een afspraak te maken bij de huisarts. Of de Drugs Infolijn te bellen.

Maak je je zorgen over je eigen gebruik of van iemand in je omgeving? Of heb je vragen over hoe je de risico’s van injecteren kan verminderen? Bel met de Drugs Infolijn: 0900-1995 (10ct/min).

Gebruikte naalden op de juiste manier weggooien

Als iemand gebruikte naalden los in de prullenbak gooit, kan een ander zich er per ongeluk aan prikken. Gebruikte naalden moeten daarom eerst worden verpakt. Bijvoorbeeld in een hard plastic of metalen bakje. Of in een speciale spuitcontainer.

Verder kunnen gebruikte naalden bij apotheken, ziekenhuizen, GGD’s of verslavingszorg organisaties worden ingeleverd. Er zijn in Nederland verschillende spuitomruil locaties. Hier kan iemand een oude naald inruilen voor een nieuwe, schone (steriele) naald. 


Veelgestelde vragen

Wat is needle spiking?

‘Needle spiking’ betekent drogeren met een injectienaald. Bij meldingen hiervan gaven mensen aan dat ze een prik voelden of na het uitgaan een blauwe plek of bultje vonden. Meldingen van needle spiking komen vooral voor in Engeland. Er is bijna geen bewijs gevonden dat deze vorm van drogeren ook echt gebeurt. 

Iemand prikken zonder dat ze het doorhebben lukt niet zomaar. De persoon moet er (kort) voor stilzitten. Dit maakt needle spiking volgens experts in de praktijk erg moeilijk. Denk je toch dat je slachtoffer bent geworden van needle spiking? Neem dan contact op met de politie. Je kunt ook bellen met de Drugs Infolijn op 0900-1995.

> Twijfel je of je bent gedrogeerd? Lees meer op onze pagina over drogering

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven