GHB: wat je moet weten
GHB is een doorzichtige vloeistof die zout smaakt. De werking lijkt op die van alcohol, maar GHB is een verboden harddrug.
GHB wordt gebruikt op feesten en festivals, omdat je er ‘losser’ van wordt. Van GHB kan je echter al snel per ongeluk te veel nemen. Als dat gebeurt kun je buiten bewustzijn raken (‘out gaan’).
Hoeveel mensen gebruiken GHB?
In 2023 gaf 1,8% van de volwassen Nederlanders aan GHB ooit te hebben gebruikt in hun leven. Dit zijn ongeveer 230.00 mensen. 0,3% gaf aan dit te hebben gedaan in het afgelopen jaar1Dat is te lezen in deze cijfers.
Mensen tussen de 16 en 35 jaar die 1 of meer keer per jaar uitgaan, naar een club of festival, gebruiken vaker GHB. In 2023 gaf 8,5% aan ooit in het leven GHB te hebben gebruikt. 3,3% zei dit in het laatste jaar nog te hebben gebruikt 2Dat is te lezen in het Grote Uitgaansonderzoek 2023.
De effecten van GHB
De meeste gebruikers krijgen van GHB een ontspannen en vredig gevoel. Bij een kleine hoeveelheid lijkt het effect op een alcoholachtige roes. Angsten en remmingen nemen af. Ook krijgen gebruikers vaak meer zin in seks.
Van teveel GHB kan iemand erg slap en slaperig worden. De gebruiker kan dan ook buiten bewustzijn raken (‘out gaan’).
> Lees hier meer over hoe GHB werkt
Hoe lang werkt GHB?
GHB werkt ongeveer 1-3 uur. De meeste mensen zijn na 3 uur nog niet nuchter. Het is daarom niet veilig om bijvoorbeeld auto te rijden 3 uur na het gebruik van GHB.
De risico’s van GHB
GHB werkt ontremmend. Hierdoor kan een gebruiker dingen doen waar hij of zij later spijt van heeft, zoals seks met iemand hebben. Ook kan een gebruiker misselijk of duizelig worden.
Een hoge dosis GHB kan ervoor zorgen dat iemand bewusteloos raakt. Daarnaast dempt GHB de ademhaling en de hartslag. In sommige gevallen kan de ademhaling stoppen. Dit is levensgevaarlijk. Het risico op stoppen met ademen is groter als GHB gecombineerd wordt met andere dempende middelen. Dit zijn bijvoorbeeld alcohol, slaapmiddelen, of medicijnen die gebruikt worden bij angststoornissen.
> Lees hier meer over de risico’s van GHB
Waar moet iemand op letten bij gebruik?
- De sterkte van GHB is wisselend. Laat GHB daarom altijd testen.
- Combineer GHB nooit met alcohol, andere drugs of medicijnen. Dit kan levensgevaarlijk zijn.
Op de lange termijn kan een gebruiker verslaafd raken aan GHB. Een gebruiker kan al verslaafd raken na een paar weken veel gebruiken. De ontwenningsverschijnselen van GHB kunnen heel heftig zijn. Daarom is professionele begeleiding nodig bij het afkicken.
> Hier vind je hulp bij het afkicken van GHB
Vanwege de werking en omdat GHB vloeibaar is, bestaan er veel verhalen over mensen die denken dat iemand GHB in hun drankje heeft gedaan. Toch lijkt dit minder vaak voor te komen dan mensen denken. Hierover lees je meer op de pagina ‘Ben ik gedrogeerd?‘.
GHB en de wet
In Nederland staat GHB op Lijst I van de Opiumwet. Dat wil zeggen dat GHB een harddrug is. Harddrugs hebben volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. Het is verboden om GHB te hebben, te maken of te verhandelen.
Onderzoek naar GHB
GHB is van oorsprong een narcosemiddel. GHB kan als medicijn voorgeschreven worden bij ernstige slaapstoornissen onder de naam ‘Xyrem’ of ‘Natriumoxybaat’. Onderzoek naar GHB in Nederland wordt met name uitgevoerd door het NISPA en het Trimbos-instituut.
Prijs van GHB
GHB wordt meestal verkocht in buisjes van 5 milliliter. De prijs van een buisje is ongeveer 4 euro.