Heroïne: Risico’s verminderen
Voor heroïne gelden verschillende risico’s. Deze risico’s zijn er op de korte termijn en op de lange termijn. Het belangrijkste dat iemand kan doen is het risico op verslaving en overdosering verminderen.
Let op: Heroïne is geen middel om zomaar mee te experimenteren. De kans dat iemand verslaafd raakt aan heroïne is erg groot. De gevolgen van een verslaving zijn vaak erg heftig voor iemand die het gebruikt, maar ook voor zijn of haar omgeving.
Deze informatie is bedoeld voor mensen die al heroïne gebruiken. Iemand die andere informatie over heroïne wil hebben kan hier kijken.
Risico’s van gebruik
Heroïne is een drug met een verdovend effect. Dit betekent dat iemand die het neemt ontspant en minder pijn voelt. Ook wordt iemand er suf van en kan iemand zich minder goed concentreren. Dit zijn bijwerkingen.
> Lees hier meer over de werking van heroïne
Het gebruik van heroïne geeft niet alleen bijwerkingen, maar ook risico’s. De grootste risico’s zijn verslaving en een overdosis. Er zijn een aantal manieren om de risico’s van heroïne te verminderen.
Risico’s tijdens gebruik verminderen
Een lage dosis gebruiken
De dosering bij heroïne is belangrijk. Een hoge dosis maakt de kans op overdoseren groter. Een lage dosis nemen verkleint de risico’s.
Hoeveel een lage of hoge dosis is verschilt per persoon. Dit verschil wordt vooral bepaald door tolerantie. Als iemand een tijdje is gestopt met heroïne, is deze tolerantie weg. Als de persoon dan weer gaat gebruiken en de oude dosis neemt is dit gevaarlijk. Iemand kan dan snel een overdosering nemen.
Niet combineren met drugs of medicijnen
Als iemand heroïne combineert met alcohol, andere drugs of medicijnen dan nemen de risico’s toe. Bijvoorbeeld de combinatie van heroïne met benzodiazepines en alcohol is levensgevaarlijk. De ademhaling kan dan stoppen. Combineren kan dus levensgevaarlijk zijn. Zeker in combinatie met andere verdovende middelen zoals alcohol, GHB, oxycodon, methadon of fentanyl.
Gebruik heroïne nooit alleen
Om de risico’s van een overdosis te verminderen, is het belangrijk om nooit alleen te gebruiken. Andere mensen kunnen hulp bieden. Of 112 bellen.
Liever chinezen/roken dan spuiten
Heroïne wordt meestal gerookt of ingeademd vanaf een stukje aluminiumfolie (‘chinezen’). Ook wordt heroïne met een naald gespoten. Snuiven komt bijna niet voor. Niet iedere manier van gebruik heeft evenveel risico’s. Overdosering en verslaving komt meer voor bij mensen die heroïne spuiten dan bij andere manieren van gebruik. Om de kans op verslaving te verkleinen kan iemand heroïne beter chinezen dan spuiten.
Risico’s verminderen van spuiten
- Geen naalden delen. Naalden delen kan ziektes geven (zoals HIV en Hepatitis B/C)
- Schone naalden gebruiken. Oude naalden kunnen ontstekingen geven.
- Omruilen van naalden. Dit kan anoniem. Hier lees je waar dat kan.
- Lees hier meer over het verminderen van de risico’s van injecteren
Om risico’s van chinezen/roken te verminderen:
- Dik aluminium gebruiken
- Bij elk gebruik een nieuw stuk aluminium gebruiken
Laat heroïne testen
Heroïne wordt regelmatig versneden met andere stoffen. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn. Iemand kan heroïne anoniem laten testen bij de testservice. Testen is (bijna altijd) gratis.
Voorkom verslaving
Heroïne is enorm verslavend. Of iemand verslaafd raakt, verschilt per persoon en situatie. De omgeving (setting) en persoonlijke eigenschappen (set) kunnen veel invloed hebben op of iemand verslaafd raakt:
- Een persoon met een goede mentale/fysieke gezondheid en een prettige omgeving is minder gevoelig voor verslaving
- Iemand die door een nare periode heen gaat, geen steun krijgt en eenzaam is (sociaal geïsoleerd), loopt een groter risico om verslaafd te raken
> Lees hier meer over hoe set en setting de kans op verslaving bepalen
Hulp zoeken
Het lichaam raakt vrij snel gewend aan heroïne. Het lichaam heeft de heroïne dan nodig. Dit werd vroeger lichamelijk verslaafd genoemd. Als het lichaam dan niet de heroïne krijgt merkt iemand ontwenningsverschijnselen. Stoppen met heroïne gebruiken wordt daardoor lastig.
Hulp zoeken is in zulke gevallen belangrijk. Iemand kan de eerste stap zetten naar professionele hulp door een afspraak te maken bij de huisarts. Of door de Drugs Infolijn te bellen.