Een adviesgesprek is gratis en vrijblijvend
Veel instellingen voor verslavingszorg bieden de mogelijkheid voor een adviesgesprek. Een adviesgesprek is gratis en je hebt geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Ook naasten, ouders en jongeren kunnen een gesprek aanvragen.
Het is moeilijk om voor jezelf te bepalen hoe je het beste om kunt gaan met gebruik van alcohol of drugs. Want hoe kun je het beste minderen of stoppen? Kun je dit zelf of heb je hulp nodig van een hulpverlener? Ook voor een omgeving van een gebruiker of verslaafde is het soms lastig om te snappen hoe je het beste met een gebruiker om kan gaan. Daarom bieden de instellingen voor verslavingszorg gratis adviesgesprekken.
Wat je leert in het adviesgesprek
Samen met een hulpverlener kun je in een adviesgesprek bepalen wat voor jou precies het probleem is en hoe je dat kunt aanpakken. Je krijgt bijvoorbeeld tips hoe je zelf kunt stoppen. Je kunt ook het advies krijgen om een behandeling te starten bij de instelling.
Behandeling is niet verplicht
Als de uitkomst van het gesprek is dat je een behandeling kunt volgen dan ben je niet verplicht om daar ook voor te kiezen. Het is een namelijk een advies. Wel is het sterk aan te raden het advies op te volgen. Mocht je ervoor kiezen om in behandeling te gaan dan zal een medewerker een intakegesprek met je inplannen. Hiervoor heb je wel een verwijzing nodig van je huisarts.
Wil je graag een adviesgesprek? Dan kun je hieronder zien welke instelling voor verslavingszorg er bij jou in de buurt zit.
Telefonisch advies
Ook bij de Drugs Infolijn kunnen we met je meedenken over je situatie. We spreken dagelijks mensen die de controle over hun eigen gebruik verliezen of zich zorgen maken over het gebruik van anderen. Je kunt ons bereiken voor advies of andere vragen over alcohol en drugs op 0900-1995 (10ct/m).