single.php
. . . Lachgas Lachgas: De wet

Lachgas: De wet

Lachgas: De wet

Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst 2 van de Opiumwet. Dit betekent dat het verboden is om lachgas te maken, verkopen, kopen of vervoeren. Maar voor sommige toepassingen geldt een uitzondering. Ook kan iemand een lege lachgastank nog gewoon inleveren bij de milieustraat.

Lachgas viel van 2016 tot en met 2022 onder de Warenwet. Lachgas was daardoor toen vrijer verkrijgbaar dan nu. In deze jaren werd lachgas verkocht op sommige feesten, in webshops en in groothandels. Het gebruik van lachgas steeg daardoor in Nederland.

Sommige mensen kregen klachten na het gebruiken van lachgas. Deze klachten waren vaak erger als iemand veel en vaak gebruikte. Soms waren de klachten zo ernstig dat mensen niet meer konden lopen of gevoelloze armen en handen hadden. Door deze risico’s, het gebruik van lachgas in het verkeer en de overlast op straat die lachgas kan veroorzaken besloot de overheid het te verbieden. 

Uitzonderingen 

Lachgas wordt gebruikt als drug. Maar lachgas wordt ook gebruikt voor andere dingen. Voorbeelden zijn:

  • Een arts of dierenarts kan lachgas gebruiken tijdens een operatie
  • Auto’s kunnen kort sneller rijden als ze aangepast zijn voor het gebruik van lachgas
  • Banketbakkers of koks gebruiken lachgas in een slagroomspuit

Als lachgas niet als drug wordt gebruikt, mag het dus nog wel voor sommige andere dingen worden gebruikt. Wel is het nu moeilijker om lachgas op deze manier te gebruiken. De overheid heeft een aantal richtlijnen (voorwaarden) opgesteld voor mensen die bijvoorbeeld voor hun werk lachgas nodig hebben. Als mensen zich aan die voorwaarden houden krijgen ze geen straf en mogen ze het lachgas gebruiken.

Straffen 

Als iemand toch lachgas bezit (om het als drug te gebruiken of verkopen) en gepakt wordt door de politie kan die persoon straf krijgen. Hoe heftig die straf is hangt af van of iemand al vaker veroordeeld is voor lachgas en hoeveel die persoon bij zich had. Vaak krijgt iemand een geldboete of taakstraf. Maar bij grote hoeveelheden of als het als iemand al vaker veroordeeld is kan dit ook een gevangenisstraf worden. 

Als iemand lachgas verkoopt en niet onder de uitzonderingen van de overheid valt is de straf ook hoger. Bijvoorbeeld een drugsdealer die lachgastanks verkoopt. Vaak krijgt een dealer een gevangenisstraf.   

Lege lachgaspatronen of lege lachgastanks mag je inleveren bij de milieustraat. Daar kunnen ze veilig worden verwerkt. Als iemand lachgastanks weggooit op een andere manier dan via de milieustraat dan is dit strafbaar.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven