LSD: wat je moet weten
LSD is een tripmiddel dat meestal wordt verkocht op kleine stukjes papier. Soms wordt het als een vloeistof verkocht.
Van LSD gaat iemand de werkelijkheid anders zien. Voorwerpen die stilstaan lijken te bewegen en kleuren zien er veel feller uit. Zo’n ervaring wordt een ‘trip’ genoemd. Als de LSD is uitgewerkt, verdwijnen deze effecten.
Hoeveel mensen gebruiken LSD?
De meeste mensen gebruiken geen drugs. Maar zelfs onder de mensen die wel drugs gebruiken is LSD niet populair. In een onderzoek uit 2023 onder Nederlandse volwassenen gaf 2.0% aan ooit LSD te hebben gebruikt. 0,4% gebruikte LSD het afgelopen jaar1Dat blijkt uit deze cijfers.
Onder uitgaanders ligt het gebruik van LSD hoger. Uitgaanders zijn mensen tussen de 16 en 35 die minstens één keer per jaar naar een club of festival gaan. In 2023 gebruikte 3,9% van deze groep in het afgelopen jaar LSD. 10% van die groep had ooit in het leven LSD gebruikt2Dat blijkt uit de cijfers van het Grote Uitgaansonderzoek 2023.
De effecten van LSD
De gedachten van iemand die LSD genomen heeft, zijn even anders dan normaal. Daarnaast beleeft iemand geluiden, kleuren en gevoelens op een andere manier. Iemand kan zich ook meer verbonden met de natuur. Tijdens een trip verliezen mensen vaak hun gevoel voor tijd.
Mensen die aan het trippen zijn kunnen verward overkomen. Soms hebben ze ideeën die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Ze denken bijvoorbeeld dat ze zijn gesmolten, of dat iemand hen achtervolgt.
> Lees hier meer over de werking
Hoe lang werkt LSD?
LSD werkt ongeveer 6-12 uur. Als iemand veel LSD neemt, zal de trip langer duren. Na deze tijd is een gebruiker nog niet nuchter. Iemand kan dan bijvoorbeeld nog niet veilig autorijden.
De risico’s
LSD is een heel krachtig middel. Een hoeveelheid kleiner dan een zandkorrel is al genoeg om iemand te laten trippen. Daarom is LSD heel lastig te doseren. Meestal is de LSD opgelost en op een zegel gedruppeld. Iemand weet pas hoeveel LSD er op een zegel zit als hij of zij deze heeft laten testen.
Sommige mensen vinden de effecten van LSD heel eng. Iemand die LSD heeft genomen kan daardoor in paniek raken. Dat wordt een ‘bad trip’ genoemd.
Iemand die LSD heeft genomen kan verward overkomen. Meestal is dat na een paar uur weer voorbij. Maar een klein deel van de gebruikers blijft na de trip last houden van verwarring of hallucinaties. Ook kan LSD een psychose uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
> Lees hier meer over de risico’s
De wet
LSD is verboden en staat op Lijst I van de Opiumwet. Dat wil zeggen dat LSD een harddrug is. Harddrugs hebben volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. Het is daarom verboden om harddrugs te hebben, te maken of ze te verkopen.
Onderzoek
LSD is vroeger gebruikt als hulpmiddel om trauma’s te verwerken. Zulk onderzoek is in de jaren ’80 stopgezet.
De afgelopen tien jaar zijn er weer een paar onderzoeken gedaan naar gebruik van LSD in de psychotherapie. Maar er is nu nog niet genoeg bewijs dat LSD kan helpen bij trauma’s, angstklachten of alcoholisme.
> Lees meer over psychedelica en therapie in de factsheet
Prijs
Een zegel LSD kost vaak tussen de 4 en 8 euro.