single.php
. . . LSD LSD: Klachten na gebruik

LSD: Klachten na gebruik

LSD: Klachten na gebruik

Drugsgebruik kost het lichaam energie. Dit geldt ook voor LSD. Het is dus niet gek dat iemand de dagen na gebruik last kan krijgen van klachten. Meestal gaat dit na een paar dagen weer voorbij. Soms duren klachten langer.

Kater na LSD

LSD (acid) geeft meestal geen kater zoals bij alcohol. Iemand voelt zich niet ‘brak’ of ziek de dag na LSD. De meeste mensen ervaren na het gebruik wat vermoeidheid en soms wat hoofdpijn. Dit is een normaal gevolg van het gebruiken van LSD. 

> Lees hier meer over de werking en bijwerkingen van LSD

Soms kan iemand andere klachten krijgen de dagen na gebruik. Bijvoorbeeld omdat iemand een moeilijke ervaring (bad trip) heeft gehad. Klachten zijn vaak een teken dat iemand moet herstellen na gebruik. Door uit te rusten, te sporten, goed te slapen en gezond te eten en drinken herstelt het lichaam sneller. 

Veelvoorkomende klachten na LSD

Problemen met slapen

LSD heeft invloed op hoe iemand slaapt. Dit kan de persoon de dagen na gebruik gaan merken. Zo kan iemand bijvoorbeeld meer gaan dromen of nachtmerries krijgen. Dit gebeurt omdat het lichaam slaap probeert in te halen. 

Meestal is iemand ook moe van een nacht slaap overslaan of de LSD die nog lang werkt. Dit kan het slaapritme verstoren. 

> Lees hier tips over het gebruik van (party)drugs en slapen

Klachten na een moeilijke ervaring (bad trip)

Soms krijgt iemand een bad trip door LSD. Het risico op een bad trip is groter als iemand de LSD gecombineerd heeft met andere drugs, of veel LSD heeft genomen. De bad trip kan de dagen na gebruik nog na-effecten geven. Soms blijft er bijvoorbeeld een vervelend, angstig gevoel hangen (angstklachten). Ook kan het zijn dat slapen niet goed lukt of dat iemand nachtmerries krijgt. Deze klachten zijn meestal tijdelijk.

> Lees hier meer over of een persoon in een trip kan ‘blijven hangen’

Depersonalisatie en/of derealisatie (DPDR)

Bij depersonalisatie en/of derealisatie (DPDR) voelt de wereld of jezelf anders dan normaal. Dit kan een vervelende ervaring zijn. DPDR zijn manieren waarop het lichaam zichzelf beschermt tegen angst of stress. Meestal neemt angst na verloop van tijd af, en zal DPDR ook minder worden. Als de klachten niet minder worden kan iemand bellen met de Drugs Infolijn

> Lees hier meer over hoe iemand kan omgaan met depersonalisatie en derealisatie

Problemen met zien (visuele verstoringen)

Soms krijgt iemand last van problemen met zien de dagen na gebruik. Kijken/zien gaat dan anders of moeilijker dan normaal. De persoon ziet alles bijvoorbeeld een beetje verstoord. 

Zulke verstoringen worden omschreven als vlekjes, ruis of ‘visuele sneeuw’. Soms is dit wat vergelijkbaar met de vlekken die iemand ziet bij het te snel opstaan. 

Andere problemen zijn licht en schaduw anders gaan zien dan normaal. Iemand ziet bijvoorbeeld halo’s (lichtcirkels) of flitsen. Ook kan iemand ‘floaters’ gaan zien. Dit zijn een soort wormpjes die drijven op het oog. Normaal filtert het brein deze weg, maar omdat het brein moe is lukt dat minder goed. 

Problemen met zien na drugs komen vaak doordat drugsgebruik (en slechte slaap) de hersenen moe maakt. De hersenen zijn verantwoordelijk voor het vertalen van wat de ogen zien. Als de hersenen vermoeid zijn, lukt dit minder goed.

HPPD

HPPD staat voor Hallucinogen Persisting Perception Disorder. Iemand ervaart dan flashbacks van de drug die ze gebruikt hebben. 

Er zijn drie klachten (criteria) die iemand moet hebben voor een HPPD diagnose:

  • Herbelevingen (flashbacks). Hierbij wordt iemand krijgt iemand hallucinaties die de persoon tijdens een trip had. Ook wanneer de trip al lang geleden was. De drug is dan al uit het lichaam.
  • De persoon heeft door zulke herbelevingen moeite met dingen doen in het dagelijks leven. 
  • Iemand heeft geen andere klachten die de symptomen kunnen verklaren, zoals angst- of paniekklachten, PTSS of een andere stoornis. 

HPPD is erg zeldzaam. Als iemand zich zorgen maakt of ze hier last van hebben, is het goed om hierover te praten. Iemand kan hiervoor bellen, mailen of chatten met een medewerker van de Drugs Infolijn (0900-1995).

> Lees hier meer over wat iemand kan doen bij HPPD en andere aanhoudende klachten na drugsgebruik

Wat kan iemand doen tegen klachten na LSD?

Het komt niet vaak voor dat klachten aanhouden. Meestal zijn ze binnen een paar dagen weer weg. Er zijn een aantal dingen die iemand kan doen die hierbij helpen.

Geef herstel voorrang

Plan rust in de dagen na het gebruiken van LSD. Zo kan iemand goed de tijd nemen voor rust en slaap. Probeer verder gezond te eten, voldoende te drinken en te sporten.

Probeer niet te veel met je klachten bezig te zijn

Stress kan klachten erger maken. Bijvoorbeeld als iemand op seintjes van het lichaam aan het letten is. Zo kan de persoon onschuldige klachten zien als een teken dat drugs iets ‘kapot heeft gemaakt’. Of denkt iemand dat hij/zij gek wordt of een psychose krijgt. Deze zorgen zijn onjuist en maken klachten vaak erger. Het is daarom het beste als de persoon niet te veel met de klachten bezig is. Heel veel gaan googlen maakt de klachten bijvoorbeeld erger. 

Deel je zorgen met anderen

Als je je toch zorgen maakt over je klachten, is het goed om hierover te praten met anderen. Zoek bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin op. Ook kun je bellen met de Drugs Infolijn. Hier krijg je een medewerker aan de lijn die met je over je klachten in gesprek kan en veel ervaring heeft met gesprekken over klachten na LSD.

Verminder cafeïne

Verminder koffie, energydrinks, frisdrank of andere dranken met cafeïne. Cafeïne kan angst of stress erger maken en het herstel in de weg zitten. Het helpt dus om weinig cafeïne te gebruiken. Helemaal stoppen is niet verstandig als iemand dagelijks veel cafeïne drinkt. Dit geeft ook klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid (ontwenningsverschijnselen van cafeïne). 

Vermijd alcohol of andere drugs

Het lichaam is nog aan het herstellen. Door andere drugs te gaan gebruiken, verlengt iemand het herstelproces. Het duurt daardoor langer voordat de persoon zich weer beter voelt. Ook is de kans groter dat iemand met andere drugs een vervelende ervaring heeft als hij of zij nog niet is bijgekomen van de LSD-ervaring.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven