O-DSMT: Risico’s verminderen
O-DSMT (ook wel geschreven als ‘ODSMT’) is een designer drug dat veel lijkt op het medicijn Tramadol. Ook als het gaat om de risico’s. De grootste risico’s zijn verslaving en een overdosis. Sommige van deze risico’s kan iemand verkleinen.
Risico’s verminderen
O-DSMT is een designer drug (research chemical/NPS). Dit betekent dat O-DSMT nog niet zo lang bestaat. Er zijn maar weinig mensen die het gebruiken.
O-DSMT lijkt op tramadol. Tramadol is een pijnstillend medicijn. Bijwerkingen van tramadol zijn slaperigheid, misselijkheid, een droge mond en duizelig worden. Mensen die O-DSMT hebben gebruikt, kunnen hier ook last van krijgen.
Naast bijwerkingen heeft O-DSMT ook risico’s. Deze lijken waarschijnlijk ook op die van tramadol. Overdosis en verslaving zijn de belangrijkste risico’s. Door de aanwijzingen hieronder te volgen, kan iemand de risico’s van O-DSMT verminderen.
> Lees hier ‘wat je moet weten’ over O-DSMT
Risico’s verminderen tijdens gebruik
Laag doseren
Door laag te doseren, verkleint iemand de kans op risico’s. Overdosis is bij O-DSMT gevaarlijk. Iemand kan erdoor overlijden. Als iemand een weegschaal gebruikt om nauwkeurig een kleine dosis af te wegen, verkleint die persoon de kans op een overdosis.
Als iemand niks of weinig voelt van een lage dosis, kan die persoon beter niet direct bijnemen. Zo neemt iemand niet per ongeluk alsnog teveel. Die persoon kan het beste een paar weken wachten voordat hij of zij het opnieuw probeert. Door er tijd tussen te laten, wordt de kans op verslaving ook kleiner.
Niet combineren
O-DSMT combineren met andere drugs of medicijnen vergroot de risico’s. Bij O-DSMT is vooral de combinatie met andere verdovende stoffen gevaarlijk. Denk hierbij aan alcohol, GHB, sterke pijnstillers (bijv. Oxycodon) en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen). Dit soort middelen versterken elkaar. Hierdoor kan iemand stoppen met ademen en overlijden.
Laten testen
Als O-DSMT is vervuild met een andere stof, kan iemand per ongeluk gaan combineren. O-DSMT kan anoniem en (bijna altijd) gratis worden getest bij de testservice. Dan weet iemand of er vervuilingen in de O-DSMT zitten.
> Lees hier meer over de testservice en locaties
Alleen gebruiken als iemand goed in zijn vel zit
Mensen kunnen makkelijk verslaafd raken aan O-DSMT. Of iemand ook echt verslaafd wordt, verschilt. Dit ligt aan de persoon en situatie. Een persoon met bijvoorbeeld veel verdriet of lichamelijke klachten raakt sneller verslaafd aan O-DSMT dan iemand die nergens last van heeft.
Heb je klachten na het gebruik van O-DSMT? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of e-mail.
Door alleen te gebruiken als iemand zich goed voelt, worden de risico’s kleiner. Niet alleen op verslaving. Ook vermindert iemand de kans op andere gevaarlijke gevolgen. Als iemand al geen goede gezondheid heeft, kan herstellen van gebruik extra zwaar zijn voor het lichaam.
Hulp zoeken
Als het iemand niet meer lukt om met O-DSMT te stoppen, is hulp zoeken belangrijk. Bijvoorbeeld als iemand last krijgt van ontwenningsverschijnselen (afkickverschijnselen). Of als het voelt alsof de persoon niet meer zonder O-DSMT door het leven kan.
Iemand kan de eerste stap naar professionele hulp zetten door een afspraak te maken bij de huisarts. Of door de Drugs Infolijn te bellen (0900-1995).
> Lees hier meer over het verschil tussen verslaving en gewenning
Veelgestelde vragen
O-DSMT is een designer drug, geen medicijn. O-DSMT lijkt op Tramadol. Tramadol is wel een medicijn. Het wordt voorgeschreven door artsen bij pijnklachten. Tramadol wordt in fabrieken gemaakt en streng gecontroleerd.
Als mensen O-DSMT gebruiken tegen pijnklachten, is dat zonder toezicht van een dokter. Er is ook geen schema of een vooraf bepaalde dosis. Het is op die manier makkelijker om verslaafd te raken. En heeft een groter risico op een overdosis.
Bovendien worden O-DSMT pellets en poeders niet gecontroleerd. De persoon weet dus niet altijd zeker of het wel zuiver is. Of hoe sterk het is. Bij Tramadol hoort iemand dit wel van tevoren.
Nee, er is dan een grote kans op ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen zijn klachten die iemand krijgt nadat ze ineens stoppen met een drug of medicijn. Het lichaam is eraan gewend geraakt. Iemand moet dan eerst afbouwen.