Bromazolam: wat je moet weten
Bromazolam (ook wel “XLI-268” genoemd) is een designer benzodiazepine. De stof is pas sinds 2016 op de drugsmarkt. Het valt daarom onder de Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS). Er is nog maar weinig bekend over de werking, dosering en de risico’s van de benzodiazepine. Veel van wat er bekend is over de werking, komt van ervaringen van mensen die erover schrijven op het internet. Deze mensen zeggen het volgende over bromazolam:
Werkingsduur: 8-12 uur
Wat zijn de effecten en bijwerkingen van bromazolam?
Mensen die bromazolam gebruikt hebben valt het vaak op dat ze minder angst ervaren, slappe spieren krijgen, en sneller in slaap vallen en in slaap blijven. Verder schrijven deze mensen vaak dat ze het middel wel eens snel opnieuw nemen omdat ze het idee hebben nuchter te zijn. Ze zijn alleen niet nuchter. Hierdoor ervaren ze wel eens black outs. Ook kunnen ze dingen slechter onthouden dan normaal, dit is soms een dag na gebruik nog steeds zo.
Wat zijn de risico’s van bromazolam?
De risico’s van andere benzodiazepines gelden ook voor bromazolam, zoals onder andere: verslaving, geheugenverlies (black outs), sneller een ongeluk krijgen (ook in het verkeer) en dood kunnen gaan als die persoon ook alcohol drinkt of andere verdovende middelen gebruikt. Maar er kunnen ook risico’s zijn die niet bekend zijn. Daarnaast kunnen de pillen of pellets hoger of lager gedoseerd zijn dan beschreven. Of een heel ander middel bevatten.
Veelgestelde vragen
Het is nog niet zeker hoe lang bromazolam werkt. De meeste mensen voelen de sterkste effecten voor 8-12 uur. Maar de effecten van bromazolam kunnen soms zelfs langer dan 24 uur voelbaar zijn. Deze effecten na de sterke effecten heten na-effecten. Iemand is tijdens de na-effecten nog niet nuchter. Het is bijvoorbeeld nog gevaarlijk om auto te rijden.
Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar bromazolam om zeker te weten of het gevaarlijk of schadelijk is. Op het moment lijkt het erop dat de grootste risico’s verslaving en een overdosering zijn. Een overdosering kan zorgen voor veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld dingen doen waar je later spijt van krijgt. Maar in ergere gevallen kan het ervoor zorgen dat iemand overlijdt. De kans op doodgaan van alleen bromazolam is niet heel groot. Als iemand het middel neemt met alcohol of andere verdovende middelen is die kans groter.
Ja, bromazolam werkt heel erg verslavend. De kans op verslaving is groter als iemand het gebruikt om psychische klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door in slaap te kunnen vallen of tegen angst en onrust.
Bromazolam maakt rustig en dempt de hersenen. Hierdoor voelt iemand zich rustiger, verslappen de spieren en kan iemand makkelijker in slaap vallen. Deze ontspannende effecten maken het middel ook erg verslavend.
Nee, bromazolam is nog niet illegaal in Nederland. Dit betekent niet dat het gebruik veilig is. Zeker omdat het middel een NPS is zijn de risico’s nog niet bekend.
Nee, iemand die bromazolam heeft gebruikt mag niet autorijden. Dit is zelfs levensgevaarlijk omdat iemand veel slechter in reageren, sturen en de auto bedienen. De kans op een ongeluk is daarom veel groter.
De politie test met de speekseltest op benzodiazepines. Vermoedelijk is deze test positief als iemand bromazolam heeft gebruikt. De politie kan een grote straf geven als iemand onder invloed van het middel rijdt.
Heb je klachten na het gebruik van bromazolam? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.
> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn