Dit zegt de wet over coffeeshops in Nederland
Veel mensen denken dat wiet en hasj legaal zijn in Nederland. Dat klopt niet. Wiet en hasj zijn illegaal. Maar als coffeeshops en gebruikers zich aan de regels houden krijgen zij geen boete of straf.
Wanneer iemand cannabis (wiet of hasj) bij zich heeft is deze persoon volgens de wet strafbaar. Maar in Nederland wordt je niet vervolgd als je minder dan 5 gram wiet of hasj bij je hebt. Dat wordt gedogen genoemd.
Het gedoogbeleid
Wiet en Hasj werden eerst illegaal verkocht in theehuizen. Om die illegale verkoop van wiet en hasj tegen te gaan heeft de overheid in de jaren ’70 het gedoogbeleid ontwikkeld. Het gedoogbeleid bestaat uit regels voor de gebruikers en de coffeeshops. Deze regels gelden voor volwassenen. Minderjarigen zijn altijd strafbaar als zij wiet of hasj bij zich hebben.
Regels voor de gebruiker:
- Niet meer dan 5 gram wiet of hasj bezitten
- Niet meer dan 5 wietplanten per huishouden
Regels voor de coffeeshop:
- Niet meer dan 5 gram wiet of hasj verkopen aan dezelfde klant per dag
- Geen harddrugs en alcohol verkopen
- Geen wiet of hasj verkopen aan minderjarigen of ze binnenlaten
- Geen reclame maken
- Geen overlast veroorzaken
- Niet meer dan 500 gram wiet of hasj op voorraad hebben
- Geen wiet of hasj verkopen aan buitenlanders
- Geen coffeeshop binnen 350 meter van een school
De achterdeur
Coffeeshops mogen wiet en hasj verkopen. Maar het is verboden om wiet of hasj te maken of vervoeren. Daardoor is een coffeeshopeigenaar eigenlijk strafbaar als hij wiet of hasj koopt. De illegale aanvoer van wiet en hasj wordt ‘de achterdeur’ van de coffeeshop genoemd. Dat heet zo omdat wiet illegaal de coffeeshop binnenkomt maar daarna legaal aan de klant wordt verkocht.
Het kabinet is op dit moment bezig met een experiment met legaal geteelde wiet, het ‘Experiment Gesloten Coffeeshopketen‘. Tijdens een periode van vier jaar krijgen 10 telers toestemming om legaal cannabis te kweken. Deze cannabis mag worden verkocht in coffeeshops in 10 verschillende gemeenten en in 1 stadsdeel. Het experiment moet uitwijzen of legale wietteelt kan helpen om criminaliteit tegen te gaan. Ook wordt er gekeken naar de invloed op de volksgezondheid.
> Lees meer over het experiment op de site van de Rijksoverheid
Gemeentelijke regels
Naast de landelijke regels van het gedoogbeleid kan een gemeente extra regels rondom wiet en hasj hebben. De gemeente neemt deze regels op in zijn algemene plaatselijke vordering (APV). Zo mocht er in 2018 in de meeste gemeenten niet op straat geblowd worden. Zij hanteerden een blowverbod. Als iemand zich niet aan het APV houdt en op straat blowt kan hij of zij een boete van 95 euro krijgen.
Rookverbod
Sinds september 2019 geldt er naast een rookverbod ook een rookruimteverbod in de horeca. In alle horeca mag dan geen rookruimte meer gebruikt worden. Omdat coffeeshops onder de horeca vallen mag een rookruimte daar ook niet meer. In de coffeeshop mag nog wel gerookt worden zonder tabak, met tabaksvervangers of met vaporizers.
Veelgestelde vragen
Hoeveel mag je kopen in de coffeeshop?
Iemand mag in de coffeeshop niet meer dan 5 gram wiet of hasj kopen. Er mogen geen softdrugs worden verkocht aan minderjarigen.