Drugs & verkeer: wat je moet weten
Onder invloed van drugs of alcohol kun je minder goed rijden. De kans op een ongeluk neemt toe. Daarom verbiedt de wegenverkeerswet in artikel 8 het besturen van een voertuig als je onder invloed bent drugs of alcohol.
Limieten voor drugsgebruik in het verkeer
Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. Er zijn limieten vastgesteld voor amfetamines, cocaïne, THC en GHB. Bij de voorgestelde limieten wordt de rijvaardigheid in een vergelijkbare mate aangetast als bij een alcoholconcentratie van 0,5 g/L. Voor combinatiegebruik van deze drugs (zowel voor onderlinge combinaties, als voor combinaties met alcohol) geldt een lagere limiet.
Controle drugsgebruik via speekseltest
Als voorselectiemiddel gebruikt de politie een speekseltest en/of psychomotorische test (hierbij wordt gekeken naar uiterlijke kenmerken). Als één van deze positief is dan volgt een bloedtest om aan te tonen wat het gehalte van de stof in het bloed is en of deze waarde dan strafbaar is.
Aantoonbaarheid in speeksel
De aantoonbaarheid van een middel in bloed, urine en speeksel hangt af van een aantal factoren, waaronder de tijd sinds laatste gebruik, frequentie en gebruikte hoeveelheid van het middel, het metabolisme (stofwisseling in het lichaam) van de persoon in kwestie. Hoe vaker, meer en hoe langer men gebruikt, des te langer is een middel aantoonbaar.
Een eerste inschatting van hoe lang middelen aantoonbaar zijn in het speeksel is vind je hier. Dit is nog niet goed onderzocht en daarom lastig te zeggen.
Controle drugsgebruik via bloedtest
Een bloedtest laat zien of iemand drugs heeft gebruikt. Denkt de politie dat een persoon rijdt onder invloed van drugs? Dan kan het zijn dat hij/zij bloed moet afstaan. De politie laat het bloed controleren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Boete/straf voor rijden onder invloed drugs/medicijnen
Het Openbaar Ministerie (OM) kan een boete en/of straf geven als een bestuurder rijdt onder invloed van drugs en/of medicijnen. Daarnaast kan de politie iemand melden bij het CBR voor een onderzoek naar je rijgeschiktheid of een Educatieve Maatregel Drugs (EMD).
Educatieve maatregel drugs
Sinds 1 april 2023 kan iemand die onder invloed van drugs rijdt worden aangemeld voor de EDM. Hij of zij moet deze cursus zelf betalen. Op de site van het CBR is hier meer informatie over te vinden.
Meer informatie
Meer informatie over drugs in het verkeer kun je vinden in de infosheet van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, het Trimbos-instituut en stichting TeamAlert.