single.php
. . . Vraag Ben ik gedrogeerd? Alles wat je moet weten.

Ben ik gedrogeerd? Alles wat je moet weten.

Ben ik gedrogeerd? Alles wat je moet weten.

Soms denken mensen dat ze gedrogeerd zijn. Dit kan voor iemand een erg nare of heftige ervaring zijn geweest. In dit artikel lees je wat drogeren is en wat je kan doen als jij of iemand anders denkt gedrogeerd te zijn.

Let op! Denk je op dit moment dat je gedrogeerd bent en maak je je zorgen over jouw veiligheid of gezondheid? Schakel (medische) hulp in: bel 112.

Wat is drogeren/gedrogeerd worden?

Drogeren is het geven van een drug of medicijn aan iemand, zonder dat die ander dat weet of wil. Meestal doet iemand dan stiekem een drug of een medicijn in het drankje van het slachtoffer. Iemand een veel hogere dosis alcohol geven dan ze willen of besteld hadden is ook drogeren1Zoals te lezen in deze studie. Iemand drogeren is een misdrijf en valt volgens de wet onder (zware) mishandeling. Iemand die hiervoor wordt veroordeeld krijgt dus een zware straf.

Als iemand denkt gedrogeerd te zijn dan is dat meestal tijdens het uitgaan, op een (huis)feestje of in een thuissituatie. Ook in het buitenland komt drogeren voor, bijvoorbeeld om iemand te beroven. Dit wordt dan bijvoorbeeld gedaan om iemand te beroven. Dit artikel gaat niet over drogeren in het buitenland.

Soms hebben mensen het ook over ‘needle spiking’. Dit betekent iemand drogeren met een naald. Veel daarover is nog onduidelijk en er is nog geen duidelijk bewijs gevonden dat dit echt gebeurt. Zo zijn er wel vaak prikgaatjes gevonden, maar nog geen geïnjecteerde drugs2Zo stelt een studie van de Universiteit Groningen in 2023

Met welke middelen worden mensen gedrogeerd?

Bij drogeren denken mensen vaak als eerste aan GHB dat stiekem bij iemand in een drankje wordt gedaan. De effecten van GHB lijken erg op alcohol. GHB zorgt ervoor dat iemand moeilijker beslissingen kan nemen of bewusteloos raakt. Maar drogeren komt ook voor met andere drugs zoals XTC (MDMA) of medicijnen.

Kan iemand de drugs of medicijnen proeven?

Soms kan iemand proeven dat er iets in het drankje gedaan is. De meeste drugs zijn namelijk niet smaakloos. GHB smaakt bijvoorbeeld erg zout. Andere drugs en medicijnen smaken soms chemisch of bitter. Maar niet altijd kan iemand het proeven. Als het slachtoffer bijvoorbeeld ook alcohol drinkt, dan proeft hij of zij minder goed. Of als iemand een drankje drinkt dat al een sterke (zoete) smaak heeft.

Wat zijn de klachten na drogeren?

Een slachtoffer kan verschillende symptomen ervaren. Iemand ervaart vaak niet maar één klacht. Het is meestal een combinatie van verschillende klachten. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Geheugenverlies/black-out
  • Misselijkheid en overgeven
  • Gekke dingen doen, zien of voelen
  • Niet kunnen slapen
  • Grote pupillen
  • Bewusteloosheid of juist heel erg wakker zijn

Ben jij of ken jij iemand die gedrogeerd is? Of heb je vragen over drugstesten? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan op deze pagina via chat, telefoon of email. Op Drugsenuitgaan lees je meer over de onderwerpen ‘GHB en drogeren‘ en ‘Zat er drugs in mijn drankje?‘. 

Hoe weet je of je bent gedrogeerd?

Als je bovenstaande klachten hebt hoeft dat niet te betekenen dat je gedrogeerd bent. Deze symptomen kunnen namelijk heel erg lijken op andere dingen. 

Professionals denken dat drogeren zeker gebeurt, maar minder dan mensen denken3Zo blijkt onder andere uit deze studie. De klachten kunnen ook komen door andere redenen: 

Alcohol kan gek vallen

In heel veel situaties waarbij iemand denkt gedrogeerd te zijn heeft deze persoon alcohol gedronken. Vaak heeft iemand klachten die lijken op heel dronken zijn, maar iemand heeft weinig gedronken. Alcohol kan verkeerd vallen en veel heftiger binnenkomen dan iemand gewend is. 

Per ongeluk drugs binnenkrijgen

Als iemand drugs binnen heeft gekregen hoeft dat niet altijd met opzet te zijn. Het komt ook voor dat mensen per ongeluk een drug of medicijn binnenkrijgen. Bijvoorbeeld op plekken waar veel GHB wordt gebruikt, raken glazen met en zonder GHB soms verwisseld.

Overige redenen

Naast dat alcohol verkeerd kan vallen en iemand drugs per ongeluk binnen kan krijgen kunnen de klachten komen door andere redenen. Bewusteloosheid kan bijvoorbeeld ook andere oorzaken hebben. Denk aan oververhitting, paniek, medicijnen, stress of een ziekte. Ook grote pupillen kunnen komen door stress of heftige emoties. Denk bijvoorbeeld aan een paniekaanval.

Wat maakt de kans dat je gedrogeerd bent groter?

Er is nog geen onderzoek gedaan naar wat de kans op drogeren groter maakt. Bij de Drugs Infolijn hebben we vaak gesprekken met mensen die denken gedrogeerd te zijn. Uit onze ervaring weten we dat de kans dat iemand gedrogeerd is groter is als:

  • Iemand denkt gedrogeerd te zijn door een bekende in een thuissituatie (niet een huisfeest)
  • Er is naast het drogeren nog iets gebeurd. Iemand is bijvoorbeeld lastiggevallen, bestolen of is seksueel misbruikt
  • Iemand denkt gedrogeerd te zijn met een stimulerend middel

Kun je testen of je gedrogeerd bent?

Een slachtoffer kan (meestal) een urinetest laten doen bij de huisarts, maar een huisarts werkt hier soms niet aan mee. Je kunt ook zelf een test online kopen of een laboratorium benaderen (zoals het lab van het Gelre ziekenhuis of het Maaststadlab). De urinetesten kunnen zien of er drugs of medicijnen binnengekregen zijn. Hiervoor is het belangrijk dat het slachtoffer zo snel mogelijk na het vermoeden van drogeren plas opvangt en bewaart in een koelkast. Het is erg belangrijk om zo snel mogelijk te zijn. Het koelen in de koelkast is minder belangrijk. 

Een test biedt geen zekerheid. Een negatieve testuitslag hoeft namelijk niet te betekenen dat iemand niet gedrogeerd is. Dit heeft meerdere redenen:

  • De meeste drugs geven maar kort een positief resultaat op een drugstest. Voor de meeste drugs namelijk maar enkele dagen. Voor GHB is dit bij eenmalig gebruik vaak zelfs maar maximaal 6 uur4Zo blijkt uit deze studie.
  • Een drugstest test niet op alle middelen. De huisarts die de test afneemt kan vertellen naar welke middelen wordt gezocht. Koop je zelf een drugtest online? Koop dan een test die op meerdere drugs test (multidrugs-test). 

Wat doen als je denkt gedrogeerd te zijn?

Als je denkt gedrogeerd te zijn, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Informeer mensen in je omgeving dat je het vermoeden hebt gedrogeerd te zijn. 
  • Als het kan, informeer het barpersoneel of de beveiliging. Dit kan ook in de dagen erna.
  • Vang zo snel mogelijk urine op en bewaar dit in de koelkast. Je wilt dit zo snel mogelijk doen om de kans op een kloppend resultaat zo groot mogelijk te maken. 
  • Als jij of iemand in je omgeving zich zorgen maakt over je gezondheid, schakel dan direct medische hulp in.
  • Bel met de Drugs Infolijn. Wij spreken veel met mensen die denken gedrogeerd te zijn en kunnen goed meedenken over jouw situatie. 

Wat kun je doen de dagen nadat je gedrogeerd bent?

De dagen nadat iemand denkt gedrogeerd te zijn kunnen moeilijk zijn. Iemand kan zich bijvoorbeeld angstig of verdrietig voelen of zorgen maken over schade van een drug. Ook kan er naast het drogeren iets ander gebeurd zijn dat heel heftig is geweest. Het is normaal dat je je daar gek om kan voelen. Het is niet jouw schuld dat dit overkomen is. Wel is het goed om actie te ondernemen, zeker als je er langer last van blijft houden.

  • Praat over wat er gebeurd is. Dit kan met een goede vriend/vriendin, je partner of een familielid. 
  • Als je een heftige, misschien wel traumatische ervaring hebt gehad kun je hierover praten met je huisarts. Hij of zij kan je helpen met professionele hulp. 
  • Je kunt ook met ons bellen met de Drugs Infolijn. Wij voeren vaak gesprekken over dit onderwerp en kunnen je advies geven of met je meedenken. 
  • Doe aangifte en onderzoek of je bewijs kunt aanleveren. Je kunt bijvoorbeeld een bar of discotheek vragen of ze camerabeelden willen delen. Belangrijk om te weten is dat het bewijzen van drogeren niet makkelijk is, zeker als het langer geleden is.

Heb je te maken gehad met een nare seksuele ervaring? Neem voor hulp en advies contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Het liefst binnen zeven dagen. Binnen die tijd kunnen ze jou het beste helpen. Is het langer geleden? Ook dan kun je bij het Centrum Seksueel Geweld terecht. Belangrijk om te weten is dat dit nooit jouw schuld is geweest.

Veelgestelde vragen

Hoe voel je je de dag nadat je gedrogeerd bent?

Er is niet één ding dat iemand kan voelen als hij of zij gedrogeerd is. Het hangt er bijvoorbeeld van af met welk middel iemand gedrogeerd is. Twijfel je of je gedrogeerd bent? Bel met ons bij de Drugs Infolijn: 0900-1995 (10ct/min).

Hoe voorkom je dat je gedrogeerd wordt?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je gedrogeerd wordt:
– Accepteer geen drankje van iemand die je niet vertrouwt
– Laat je drankje niet onbeheerd achter. Laat bijvoorbeeld een vriendin of vriend even je drankje vasthouden als je naar de wc gaat.
– Twijfel je of iemand iets in je drankje heeft gedaan? Drink het drankje dan niet op en zeg het tegen het barpersoneel (als dat er is). Als je drankje gek (zout, bitter of chemisch) smaakt, drink deze dan niet op.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven