Drugs & de wet
Nederland heeft drie wetten die over drugs gaan: de Opiumwet, de Geneesmiddelenwet en de Warenwet. Het is niet verboden om drugs te gebruiken. Maar het is wel verboden om drugs te verhandelen, te produceren of te bezitten.
De Opiumwet
De Opiumwet heeft 2 lijsten met verboden middelen. Op lijst I staan drugs waarvan volgens de wet de risico’s te groot zijn. Voorbeelden zijn: heroïne, cocaïne, XTC en GHB. Deze middelen worden ook wel ‘harddrugs’ genoemd.
Op lijst II staan middelen zoals wiet en hasj, die ook wel ‘softdrugs’ worden genoemd. Ook staan er slaap- en kalmeringsmiddelen op lijst II. Deze zijn meestal alleen te krijgen op doktersrecept en worden door de wet niet als geneesmiddel gezien. Lachgas staat ook op lijst II.
> Lees meer over de opiumwet en straffen
Geneesmiddelenwet
Sommige medicijnen worden door mensen voor hun plezier gebruikt. Zo is ketamine een pijnstiller die gebruik wordt in het ziekenhuis. Maar ketamine is ook een drug die soms op feestjes wordt gebruikt. Dit soort medicijnen mogen alleen met een vergunning worden gemaakt of verkocht. Patiënten, dokters en dierenartsen mogen geneesmiddelen in hun bezit hebben zo lang het bedoeld is voor medisch gebruik.
De Warenwet: designer drugs en research chemicals
In de Warenwet staan regels over de veiligheid van eten en drinken. Middelen die vallen onder de Warenwet kunnen werken als een drug. Zo bestaan er Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) die niet verboden zijn. NPS worden ook wel ‘research chemicals’ of ‘designerdrugs’ genoemd. NPS worden verkocht als materiaal voor onderzoek en niet als drug. Verpakkingen bevatten dan ook vaak meldingen als “niet voor menselijke consumptie”. Ze vallen daarmee onder de Warenwet. Er zijn ook NPS die op de Opiumlijst zijn geplaatst, zoals 4-FA en 3-MMC.
Er bestaan veel verschillende soorten NPS. Soms zorgt een kleine verandering van zo’n stof ervoor dat deze legaal verkocht mag worden. Het kabinet werkt daarom momenteel aan een manier om een groot deel van dit soort nieuwe middelen in één keer te verbieden.
Aanpak politie en justitie
De politie probeert de illegale handel en productie van drugs aan te pakken. Bij rechtszaken over harddrugs wordt zwaarder gestraft dan bij softdrugs. De politie houdt zich minder bezig met het aanpakken van de gebruiker. Wie in het bezit is van een kleine hoeveelheid drugs (bijvoorbeeld 1 XTC-pil of 0.5 gram cocaïne) zal niet vervolgd worden.