Ketamine en blaasproblemen, nierproblemen en buikpijn
Gebruikers van ketamine kunnen last krijgen van hun blaas, nieren of buik. Zij voelen dan pijn bij het plassen of moeten heel vaak naar de wc. Meestal verdwijnen de klachten als de gebruiker stopt met ketamine.
Hoe vaak komen blaasproblemen voor?
Uit een nieuw onderzoek (2024) blijkt dat bijna 1 op de 7 uitgaanders die ketamine heeft gebruikt in het afgelopen jaar blaasproblemen soms ervaart of heeft ervaren. Bijna 1 op de 20 gebruikers met blaasproblemen zegt dat zij deze problemen vaak ervaren. Het lijkt erop dat het aantal mensen dat serieuze blaasproblemen krijgt door ketaminegebruik toeneemt1Zoals te lezen is in dit onderzoek.
Wat merken gebruikers bij blaasproblemen?
Gebruikers noemen de volgende klachten:
- Pijn bij het plassen
- Heel vaak moeten plassen of niet kunnen plassen
- Maar kleine beetjes kunnen plassen
- Bloed in de urine
- Pijn in de buik
- Opgezwollen nieren
Herken je deze problemen bij jezelf of bij iemand anders? Direct stoppen ketamine is het beste advies. Vaak verdwijnen de problemen dan vanzelf. Blijven de problemen? Dan is het belangrijk dat de huisarts van de klachten en het ketaminegebruik weet. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen, we denken graag met je mee. Hier vind je hoe je ons kunt bereiken.
Wie loopt het meeste risico?
Hoe meer en hoe langer iemand ketamine gebruikt, hoe ernstiger de klachten. Maar er zijn ook mensen die maar weinig hebben gebruikt en toch ernstige klachten krijgen. Ook zijn de risico’s groter bij:
- Mensen die verslaafd zijn aan ketamine. De klachten zijn dan vaak ernstiger
- Gebruikers die gevoeliger zijn voor een blaasontsteking of al een blaasontsteking hebben
- Vrouwelijke gebruikers
- Gebruikers die al (andere) blaasproblemen hebben.
Hoe ontstaan blaasproblemen?
Het is nog niet zeker hoe blaasproblemen bij ketamine ontstaan. Er zijn meerdere theorieën. Eén theorie stelt dat het te maken heeft met met afvalstoffen van ketamine.
Ketamine wordt afgebroken door het lichaam, hierdoor ontstaan er afvalstoffen van ketamine. Deze afvalstoffen noem je metabolieten. De theorie stelt dat de metabolieten in de blaas terechtkomen en de blaaswand beschadigen. Deze schade zou zorgen voor bloedingen in de blaas. Een gebruiker merkt dit door bloed in de urine. Deze schade kan soms zo ernstig zijn dat de blaas moet worden verwijderd.
Ketamine kan niet alleen de blaas beschadigen. Als de klachten ernstiger zijn of worden kunnen ook de bovenste urinewegen of zelfs de nieren beschadigen. Blaasklachten kunnen een alarmsignaal van het lichaam zijn er iets mis is. Dit is waarschijnlijk te vergelijken met bijvoorbeeld het ervaren van tintelende handen en voeten na lachgasgebruik. Deze tintelingen kunnen betekenen dat het zenuwstelsel schade oploopt door gebruik.
Ketamine en nierproblemen
Het gebruik van ketamine kan ook nierproblemen veroorzaken. De nieren zijn verbonden met de blaas via de urinewegen. Ketamine kan de urinewegen verstoppen. Zo ontstaat er druk op de nieren. De nieren kunnen daardoor gaan zwellen. De nieren werken daardoor minder goed. Gebruikers kunnen hierdoor heftige pijn en steken in de buik krijgen. Nierproblemen komen vaker voor wanneer iemand al eerder problemen had met de blaas en de bovenste urinewegen.
Wat zijn K-cramps? En wat kun je eraan doen?
K-cramps zijn heftige steken in de buik veroorzaakt door ketaminegebruik. Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor k-cramps worden veroorzaakt. Waarschijnlijk kan het verschillende oorzaken hebben. Zoals een maagontsteking of schade aan de lever of darmen. K-cramps gaan vaak samen met bloed in de ontlasting. Bij deze klachten kan iemand het beste meteen stoppen met ketaminegebruik. Dan verdwijnen de krampen meestal.
Heb je een vraag?
Je kunt vragen stellen aan medewerkers van de Drugs Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.